Şeful statului încearcă să-l convingă pe guvernatorul BNR să accepte funcţia de premier, oferindu-i garanţia unei perioade în care să-şi păstreze şi postul de la Banca Naţională, aşa cum s-a întâmplat în 1999-2000, când acesta a condus guvernul CDR, notează "Gândul", citând surse din PDL.
"Mugur Isărescu este în continuare prima opţiune de premier a preşedintelui Traian Băsescu, deşi guvernatorul BNR a transmis deja semnale publice de refuz. Surse din PDL ne-au declarat că şeful statului încearcă să-l convingă pe Isărescu să accepte, oferindu-i garanţia unei perioade în care să-şi păstreze şi postul de la Banca Naţională, aşa cum s-a întâmplat în perioada 1999-2000, când acesta a condus guvernul CDR. Sursele citate ne-au spus că, la rândul său, guvernatorul, dacă va fi convins să ia măcar în considerare oferta, ar dori să aibă în spate un guvern politic puternic, format nu doar din PDL şi UDMR, ci şi din alte partide, fie PNL, fie PSD", notează Gândul, în ediţia electronică.
Dacă, totuşi, Isărescu va refuza oferta, varianta lui Băsescu este un premier politic, din rândul democrat-liberalilor.
Gândul mai precizează că deocamdată preşedintele nu s-a hotărât asupra unui nume din PDL, urmând să ia o decizie la sfârşitul acestei săptămâni. Sursa citată mai relatează că la nivelul conducerii democrat-liberale, se vehicula faptul că, în viitorul Cabinet, fostul pesedist Gabriel Oprea va fi ministru de Interne, urmând ca Vasile Blaga să primească Ministerul Dezvoltării Regionale, iar Elena Udrea îşi va menţine portofoliul Turismului. În componenţa noului guvern se vor găsi şi Adriean Videanu, şi alţi "grei" ai partidului.
Motivele pentru care Isărescu nu vrea să fie premier, expuse pentru ziarul Gândul de consilierul Guvernatorului, Adrian Vasilescu, sunt faptul că nu mai e tânăr, că este independent, nu are în spate un partid puternic şi, implicit, o susţinere politică solidă, că într-o perioadă de criză economică ar fi mult mai eficient la conducerea BNR.
Numele lui Isărescu pentru funcţia de premier a fost vehiculat în mai mutle rânduri după căderea Guvernului Boc, de fiecare dată guvernatorul BNR sau apropiaţii acestuia infirmând o astfel de posibilitate.
De altfel, Băsescu a declarat, în contextul discuţiilor care au avut loc în legătură cu învestirea Cabinetului Croitoru, că într-o perioadă de criză economică nu este recomandat să îl muţi pe guvernatorul BNR la Guvern, în condiţiile în care Banca Naţională este una din instituţiile care funcţionează bine.