Proiectul de buget pentru 2010 este finalizat în proporţie de 95% şi va fi pus la dispoziţia viitorului Guvern sub forma unui draft, pentru a fi completat cu politicile publice ale programului de guvernare, a declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX, ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea.
"Atunci când viitorul Guvern va fi instalat, îi va fi pus la dispoziţie draftul proiectului de buget, pentru a fi completat cu politicile publice specifice programului de guvernare al viitorului Cabinet", a spus Pogea.
El a arătat din nou că bugetul pentru anul viitor este construit pe un deficit bugetar de 5,9% din PIB şi pe o creştere economică prognozată de 0,5%.
La finalul şedinţei de ieri a Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a arătat că miniştrii au discutat, în cadrul reuniunii, despre acest subiect.
"Proiectul de buget este redactat în mare parte, urmând să fie luată o decizie politică cu privire la alocările pentru domeniile prioritare - infrastructură, investiţii, educaţie, sănătate - după care va fi asumat acest proiect de lege şi va fi trimis Parlamentului. Este decizie de detaliu, ca să zic, bugetul este redactat în mare parte", a spus Muntean.
În 11 noiembrie, plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională, a adoptat proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, dar şi legea responsabilităţii fiscale.
Actul normativ modifică articolul 26 al Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului şi stipulează că, în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.
Proiectul de lege a fost promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marţi, că bugetul de stat pe 2010 ar trebui propus de noul Executiv deoarece acesta este chemat să ia măsurile necesare implementării sale.
Salariul minim pentru 2010, stabilit de viitorul Guvern
Nivelului salariului minim pe economie pentru anul 2010 va fi stabilit de viitorul Guvern, în urma discuţiilor cu partenerii sociali, a mai declarat ministrul interimar al Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Pogea.
"Salariul minim va fi stabilit de viitorul Guvern, împreună cu partenerii sociali", a spus Pogea.
Confederaţiile sindicale au solicitat Ministerului Muncii, în luna octombrie, ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 600 lei, la 705 lei începând cu 1 ianuarie 2010. Sindicaliştii cereau ca hotărârea de guvern privind salariul minim să fie adoptată de Executiv până la sfârşitul lunii noiembrie.
Patronatele au susţinut însă că acceptarea majorării salariului minim la 705 lei fără corecţii la Contractul Colectiv de Muncă ar fi un gest iresponsabil şi au propus creşterea salariului la 650 lei din 1 ianuarie 2010 şi "discutarea" majorării la 705 lei din 1 iulie 2010, în funcţie de evoluţia economică.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a declarat atunci, după negocierile de la Ministerul Muncii, că au înaintat o propunere privind îngheţarea salariului minim pentru primele şase luni la nivelul de 650 de lei, întrucât majorarea la 705 lei ar presupune concedieri masive, mai ale în contextul în care accizele şi preţul la energie urmează să crească, iar România este departe de a ieşi din criză.