Vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că, din verificările şi estimările PSD, voturile fraudate depăşesc 136.000, el precizând că fraudarea prezidenţialelor în turul doi, în favoarea lui Traian Băsescu, a avut un caracter naţional, sistematic şi premeditat.
Nica a precizat că PSD cere arestarea şefului Direcţiei de Evidenţă a persoanei de la Sectorul 3, considerând că acesta se face vinovat de operaţiune de fraudare care a fost pusă la cale prin eliberarea de cărţi de identitate.
Totodată, Nica a arătat că PSD a decis să depună plângere penală împotriva deputatului William Brânză, pentru constituire de grup criminal organizat, el precizând că Brânză este cel care a organizat operaţiunea de fraudare a voturilor din străinătate, conform declaraţiilor mai multor persoane care se află în străinătate.
Tipuri şi metode de fraudare
Nica a precizat că operaţiunea de fraudare a alegerilor a fost organizată pe mai multe niveluri, privind voturile din diaspora, votul multiplu, falsificarea proceselor verbale, folosirea de CNP-uri false.
Nica a precizat că PSD a identificat şi probat metodele prin care votul a fost fraudat.
El a explicat că o prima metodă a privit votul din diaspora, precizând că PSD deţine declaraţii olografe ale persoanelor care nu au votat şi care apar pe liste că au votat.
Nica spus că a doua metodă constă în votul multiplu, organizat pe scară largă în secţiile din străinătate, unde s-a mizat pe faptul că un eventual control acolo este mai dificil de realizat.
Nica subliniat că, din ce s-a verificat până în acest moment, 10% din voturile care au fost exercitate în străinătate sunt voturi multiple.
El a dat exemplul secţiei de vot 136, Italia, unde, din primele 115 persoane, ale căror CNP-uri au fost verificate, 11 au votat multiplu.
Nica a arătat că în foarte multe judeţe au fost descoperite persoane care au votat de mai multe ori şi a dat exemplul judeţelor Călăraşi şi Galaţi, unde există şi nume.
El a menţionat că în fraudarea votului s-au folosit şi voturi în numele unor persoane decedate şi a dat exemplul fostului secretar de stat din MAI, generalul Ion Marin, care a murit în 2006, dar a votat în 2009.
Nica a spus că s-au folosit, totodată, şi procese-verbale falsificate, dând exemplul judeţului Bistriţa-Năsăud, unde s-au identificat 35 de procese-verbale fraudate şi falsificate.
Sute de persoane cu domiciliul la aceeaşi adresă
El a adăugat că s-a utilizat şi metoda buletinelor completate şi semnate în alb, la secţia de vot 273, Valea Dragului, din judeţul Giurgiu, precum şi metoda CNP-urilor false, respectiv în judeţul Hunedoara.
Nica a mai spus că au existat şi cazuri în care voturile valabil exprimate au fost trecute la voturi nule, dând exemplul judeţului Vaslui.
El a adus în discuţie şi cazul din Sectorul 3, unde au fost eliberate cărţi de identitate false unor cetăţeni moldoveni, ajungându-se la situaţia ca la aceeaşi adresă să domicilieze sute de persoane.