Curtea Constituţională poate anula alegerile prezidenţiale în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului, potrivit legii, o astfel de cerere fiind admisibilă "dacă cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei".
PSD a reclamat fraude la alegerile de duminică, în urma cărora preşedintele în exerciţiu a obţinut 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%, potrivit rezultatelor finale, dar încă nevalidate anunţate luni de Biroul Electoral Central.
Cererea PSD de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului a fost înregistrată, ieri, la Curtea Constituţională.
Curtea Constituţională va lua în discuţie sesizarea PSD după ce îi parvin rezultatele alegerilor de la Biroul Electoral Central (BEC).
Curtea Constituţională, potrivit Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, veghează la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
Articolul 23 din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintele României prevede că procesul-verbal, împreună cu dosarele birourilor electorale de circumscripţie, primite potrivit articolului 22, alineatul (3), se înaintează cu pază militară la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar. Potrivit calendarului alegerilor, acest termen este 10 decembrie.
"(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului; (2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. (3) Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei", se arată în articolul 24 al Legii 370.
( 9 dec 2009, 17:05:31