luni, 7 dec 2009 - Anul XIV, nr. 287 (4273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vot cu incidente

55 de infracţiuni şi 113 amenzi în valoare de peste 15.000 de lei

Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului de Interne, a anunţat că duminică, până la ora 20.00, au fost înregistrate 55 de infracţiuni şi 113 contravenţii, în valoare totală de peste 15.000 de lei.
Până la ora 20.00 au fost reţinute două persoane la nivel naţional, pentru infracţiuni la legea electorală. Este vorba de un bărbat din Braşov, care a încercat să voteze de două ori, în Săcele.
Un al doilea caz a fost înregistrat în comuna Ştefăneşti din judeţul Argeş, unde viceprimarul Ioan Mihalcea este căutat de poliţişti, pentru a da explicaţii în legătură cu împărţirea unor pachete votanţilor în cursul serii de sâmbătă. Un bărbat care l-ar fi găzduit pe Mihalcea în timp ce acesta era urmărit de anchetatori a fost reţinut pentru favorizarea infractorului.

 

Amendat după ce s-a dus la vot cu o şapcă având însemnele unui partid

Un bărbat din localitatea Alma, judeţul Sibiu, a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că s-a dus la vot cu o şapcă inscripţionată cu însemnele unui partid, iar când i s-a cerut să o scoată a făcut scandal.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, duminică, de Inspectoratul de Poliţie Sibiu, incidentul s-a petrecut la secţia de votare din localitatea Alma, judeţul Sibiu.
"Un lucrător al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu care asigura ordinea şi siguranţa publică a Secţiei de votare nr. 242 din localitatea Alma a avertizat un bărbat domiciliat în localitate, care s-a prezentat pentru a-şi exprima dreptul de vot, cu privire la faptul că nu este permisă intrarea în secţia de votare cu şapcă inscripţionată cu însemnele unei formaţiuni politice. Faţă de recomandarea subofiţerului de jandarmerie, cetăţeanul P. Ilarie a avut o atitudine ireverenţioasă şi recalcitrantă la adresa acestuia, drept pentru care jandarmul i-a solicitat să se legitimeze", se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, în cauză s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1.500 de lei.

 

La o secţie de votare alegătorilor li s-au dat ochelari de vedere

PSD Prahova a reclamat Poliţiei oraşului Urlaţi că locţiitorul preşedintelui unei secţii de votare ar fi dat alegătorilor ochelari de vedere, în timp ce purtătorul de cuvânt al Centrului de Comunicare Prahova spune că sesizarea nu vizează darea de mită sau îndemnurile electorale.
Potrivit unui comunicat al PSD Prahova, secretarul organizaţiei judeţene, Rareş Enescu, a depus la Poliţia oraşului Urlaţi o sesizare în care locţiitorul preşedintelui secţiei de votare numărul 508 din localitatea Iordăcheanu este acuzat că a împărţit alegătorilor ochelari de vedere, îndemnându-i să voteze cu candidatul PDL la Preşedinţie, Traian Băsescu.
Totodată, pentru susţinerea celor sesizate, PSD a dat publicităţii două filme înregistrate cu telefonul mobil.
Rareş Enescu a precizat că locţiitorul acuzat de mită electorală a împărţit ochelarii de vedere într-un hol care duce către secţia de votare.
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Centrului de Comunicare Prahova, Radu Dan, a confirmat că reprezentantul PSD Prahova a depus o sesizare, menţionând însă că din informaţiile pe care le-a primit de la Poliţia Urlaţi reiese că sesizarea nu se referă la faptul că locţiitorul de la secţia de votare 508 ar fi împărţit mită electorală şi îndemnuri la vot în favoarea unui anumit candidat, ci că a pus la dispoziţia alegătorilor ochelari pentru ca cei care nu văd bine să îi folosească în cabina de vot, apoi să îi returneze.

 

Sibiu: Doar şapte persoane au votat în staţiunea Păltiniş

Doar şapte persoane din cele 28 înscrise pe lista electorală permanentă în staţiunea Păltiniş din judeţul Sibiu au votat, duminică, aceasta fiind secţia de vot cu cea mai puţină activitate din judeţ,.
Potrivit preşedintelui Secţiei de votare din staţiunea Păltiniş, Dan Coţofană, secţia pe care o conduce a avut cea mai lejeră activitate la cele două tururi de scrutin.
"Noi avem înscrise pe listele permanente doar 28 de persoane. Până la ora 20.30 doar şapte dintre acestea s-au prezentat la urne. Toată ziua am stat fără niciun fel de activitate. Suntem cu siguranţă cea mai lejeră secţie de votare din judeţ şi poate chiar una dintre cele mai lejere din ţară. Cu siguranţă şi la numărarea voturilor va merge foarte repede", a declarat Dan Coţofană.
Potrivit sursei citate, aproximativ zece turişti aflaţi în Păltiniş ar fi vrut să voteze, dar au renunţat întrucât nu a existat o secţie specială de votare.
Cea mai apropiată secţie specială din zonă se află la 20 de kilometri.

 

Viceprimarul oraşului Costeşti, cercetat de poliţişti pentru că ar fi influenţat electoratul

Viceprimarul oraşului argeşean Costeşti este cercetat de poliţişti în urma unei sesizări potrivit căreia ar fi încercat să influenţeze electoratul în ziua alegerilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, subinspector Robert Radu, în sesizarea formulată împotriva viceprimarului oraşului Costeşti, Marian Niţă, acesta este acuzat că ar fi oferit bunuri unor alegători pentru a le influenţa decizia în privinţa votului.
În urma primelor verificări nu s-a putut stabili dacă au fost oferite foloase materiale unor alegători şi nici identitatea acestora, în cauză întocmindu-se dosar de cercetare penală pentru oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat, infracţiune pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

Cercetat penal pentru că a depus două cereri pentru urna mobilă

Poliţiştii sibieni au deschis un dosar penal pe numele unui bărbat din localitatea Retiş care a depus două cereri pentru urna mobilă la secţia de votare din localitate, în acelaşi dosar fiind verificate alte 12 cereri suspecte pentru urna mobilă.
Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Judeţene Sibiu, cercetarea a început în urma sesizării preşedintelui secţiei de votare din localitate, care a constatat că mai multe adeverinţe medicale care însoţeau cererile pentru urna mobilă sunt semnate de acelaşi doctor.
"Preşedinta secţiei de votare din localitatea Retiş a constatat, în data de 5 decembrie a.c., la expirarea termenului pentru depunerea solicitărilor pentru urna mobilă, existenţa unui număr de 22 de astfel de solicitări care erau însoţite de adeverinţe medicale eliberate de acelaşi medic. Două dintre solicitări erau pe numele aceleiaşi persoane", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, preşedintele secţiei de votare avea suspiciunea că există posibilitatea ca acele solicitări să nu fi fost scrise de persoanele în cauză.
"În urma cercetărilor efectuate de către poliţiştii oraşului Agnita s-a stabilit faptul că zece solicitanţi ai urmei mobile au confirmat că solicitările făcute în numele lor au fost scrise de către rude, şase solicitanţi nu au cunoştinţă de solicitările făcute în numele lor, iar şase solicitanţi nu au putut fi audiaţi până în acest moment", se arată în comunicat.
De asemenea, o persoană avea depuse două solicitări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, inspectorul Luciana Balteş, la audieri, bărbatul a recunoscut că a depus două cereri pentru urna mobilă, dar şi-a motivat gestul prin faptul că la primul tur de scrutin nu a votat.
Cercetările sunt continuate de Poliţia Agnita în vederea identificării persoanelor care au scris cererile.
Poliţia a întocmit un dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Agnita.

 

Trei jurnalişti susţin că un observator i-ar fi agresat verbal într-o secţie de votare

Trei jurnalişti din Bistriţa au depus plângeri la Poliţie, reclamând că au fost agresaţi verbal, într-o secţie din localitatea Nepos, de către un observator care le-ar fi interzis să filmeze în secţie, spunând că acreditările lor nu sunt valabile.
Cei trei jurnalişti susţin în plângerile depuse la Poliţie că au fost apostrofaţi de un observator de la Secţia de votare nr. 154 din localitatea Nepos, care le-a interzis să intre în secţie să filmeze sub pretextul că acreditările lor nu sunt valabile.
Abia după ce reprezentanţii secţiei au sunat la Biroul Electoral Judeţean (BEJ), jurnaliştilor li s-a permis accesul în secţie.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Claudia Creţa, a declarat că cei trei jurnalişti au depus plângeri.
"Cei trei jurnalişti locali reclamă că au fost agresaţi verbal în incinta Secţiei de votare numărul 154 din Nepos, comuna Feldru, de către un cetăţean care se afla în interiorul acesteia în calitate de observator. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului fac verificări în acest caz. Dacă faptele reclamate se vor confirma, persoana vinovată de producerea lor va fi sancţionată", a declarat Claudia Creţa.
Potrivit sursei citate, forţele Ministerului Administraţiei şi Internelor care asigură paza secţiilor de votare pot interveni în interiorul acestora numai la solicitarea preşedintelui secţiei în cauză.

 

PSD Cluj reclamă că banii pentru membrii secţiilor s-au dat în pungi portocalii cu însemnele PDL

PSD Cluj a sesizat Biroul Electoral Judeţean şi Poliţia cu privire la faptul că remuneraţiile pentru membrii secţiilor de votare aferente zilei votului, împărţite de angajaţii Prefecturii clujene, se aflau "în pungi portocalii cu însemne electorale ale PDL" şi cu mesajul "Băsescu pentru România".
Potrivit unui comunicat de presă al PSD Cluj, transmis duminică, reprezentanţii Prefecturii Cluj "s-au deplasat la mai multe secţii de votare, inclusiv la Secţia de votare nr. 130 din Cluj-Napoca, pentru a distribui remuneraţiile pentru membrii secţiei de votare, aferente zilei votului".
"Aceste remuneraţii se aflau în pungi portocalii cu însemnele electorale ale PDL pe care era inscripţionat textul «Băsescu pentru România ». Deşi reprezentantul PSD în Secţia de votare nr. 130 şi observatorii le-au atras atenţia aspura faptului că încalcă prevederile legale, reprezentanţii Prefecturii nu au renunţat la afişarea materialelor de propagandă electorală în favoarea candidatului PDL la Preşedinţia României. Am sesizat BEJ şi Poliţia", se arată în documentul citat.
Reprezentanţii PSD Cluj au contestat "implicarea instituţiilor statului în campania electorală".
Preşedintele secţiei de votare nr. 130, Florin Gulea, a declarat că nu este adevărat că s-ar fi împărţit bani din pungi cu însemnele PDL.
Judecătorul Simona Sulea, membru al Biroului Electoral Judeţean Cluj, a declarat, la rândul său, că se fac verificări în acest caz.
"Se fac verificări. Este de competenţa Poliţiei, fiind vorba de contravenţie, deoarece e continuarea propagandei electorale în ziua votului", a spus Sulea.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, inspectorul Gina Pop, a declarat că Poliţia face cercetări în acest caz.
Prefectul Florin Stamian a declarat că acuzaţiile PSD sunt "o jignire" la adresa angajaţilor Prefecturii.
"Este o idioţenie. Nici un angajat al Prefecturii nu a făcut aşa ceva. Este o jignire la adresa angajaţilor Prefecturii. Rog PSD să se ocupe de politică adevărată, nu de subversiuni", a spus Stamatian.



Tentativă de vot multiplu

Poliţiştii din Harghita cercetează un caz de tentativă de vot multiplu, după ce au fost sesizaţi că, duminică, la o secţie de votare din comuna Corbu, un membru al secţiei a dat câte două buletine de vot la două persoane.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, poliţiştii au fost sesizaţi, duminică seară, de un membru al comisiei de la Secţia de votare nr. 136 din Corbu despre faptul că un alt membru al comisiei ar fi distribuit câte două buletine de vot la două persoane.
Aceste persoane au intrat în cabina de vot, au aplicat ştampila pe buletinele de vot, dar nu au mai fost lăsate să le introducă în urnă, fiind reţinute până la sosirea poliţiştilor.
"Am declanşat ancheta pentru tentativă la infracţiunea de vot multiplu şi, în funcţie de rezultatele acesteia, vom vedea dacă nu au existat şi alte persoane care au primit câte două buletine de vot. La finalul acesteia, cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere conform legii", a declarat Gheorghe Filip.
Potrivit sursei citate, în acest caz au fost audiate mai multe persoane.

 

O fată de 17 ani a reuşit să voteze înainte ca membrii secţiei să-şi dea seama că e minoră

O minoră din localitatea Zizin, judeţul Braşov, s-a prezentat la secţia de votare din localitate şi a votat, membrii secţiei dându-şi seama că fata este minoră abia după ce aceasta a introdus buletinul de vot în urnă.
Potrivit comisarului şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al IPJ Braşov, poliţiştii au fost sesizaţi de preşedintele secţiei de votare numărul 473 din localitatea Zizin, comuna Tărlungeni, că o minoră în vârstă de 17 ani a votat.
O. Ramona, în vârstă de 17 ani, s-a prezentat la secţia de votare din localitate împreună cu prietenul ei. Ambii tineri au primit buletine de vot şi şi-au exprimat opţiunea, însă abia după ce au introdus buletinele de vot membrii comisiei şi-au dat seama că fata nu a împlinit vârsta majoratului, ci abia împlinise, în noiembrie, 17 ani.
"Fata are dosar penal întocmit deoarece nu are drept de vot. Atât fata, cât şi părinţii ei, prietenul şi membrii secţiei de votare respective au fost audiaţi de poliţişti. A fost vorba despre o neatenţie", a declarat Naghi.
De asemenea, preşedintele secţiei de votare din localitatea Zizin, Cătălina Mariş, a declarat că mama fetei, de etnie romă, nu ştia exact ce vârstă are fata şi a trimis-o la vot spunându-i că a împlinit 18 ani şi poate vota. Votul minorei nu a mai putut fi anulat deoarece aceasta apucase să introducă buletinul în urmă.

 

Dosare penale pentru cazuri de mită electorală în două localităţi din Dâmboviţa

Două dosare penale pentru cazuri de mită electorală în localităţile Aninoasa şi Răzvad au fost întocmite, duminică, de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dâmboviţa, iar la finalizarea anchetelor dosarele urmează să fie trimise Parchetului Tribunalului Dâmboviţa.
Două persoane din Aninoasa şi una din localitatea Răzvad sunt cercetate pentru dare de mită cu scopul determinării alegătorilor să voteze pentru un anumit candidat la Preşedinţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei trei au fost reclamaţi la numărul unic de urgenţă 112 de către localnici.
În ceea ce priveşte turismul electoral, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Judeţean de Comandă Dâmboviţa, Ioana Preda, a declarat că partidele politice au făcut numeroase sesizări în care precizează localităţi, numere de maşini şi nume ale persoanelor implicate în astfel de acţiuni, însă, până în prezent, nu s-a confirmat nici un caz de acest fel în judeţul Dâmboviţa.
Poliţiştii care acţionează în filtre pe rutele de circulaţie pentru prevenirea turismului electoral au descoperit patru infracţiuni şi au dat 85 de amenzi, în valoare de 11.100 lei, pentru nerespectarea prevederilor referitoare la circulaţia pe drumurile publice, a mai precizat sursa citată.
În Dâmboviţa sunt organizate 21 de filtre rutiere pentru prevenirea turismului electoral, care vor fi menţinute până la încheierea procesului de votare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 55 de infracţiuni şi 113 amenzi în valoare de peste 15.000 de lei.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
55 de infracţiuni şi 113 amenzi în valoare de peste 15.000 de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei