Termenele de judecată în cazul adopţiei nu vor putea fi mai mari de 14 zile, în vederea derulării mai rapide a procesului, iar hotărârea judecătorească se va redacta şi comunica părţilor în cel mult 14 zile de la pronunţare, potrivit proiectului de lege privind modificarea Legii adopţiei.
Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.
Proiectul de lege propune şi creşterea de la 10 la 12 ani a vârstei de la care minorul trebuie să-şi dea consimţământul pentru adopţie.
"La judecarea cererii referitoare la deschiderea procedurii adopţiei interne a copilului, a cererii de încredinţare în vederea adopţiei, a cererii de desfacere a adopţiei, precum şi a cererii privind nulitatea adopţiei, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 12 ani este obligatorie, iar la încuviinţarea adopţiei, copilului care a împlinit vârsta de 12 ani i se va solicita consimţământul", se mai arată în proiect.
În cazul în care ascultarea copilului nu este obligatorie, acesta este consultat, în măsura în care este posibil, iar opinia şi dorinţele sale sunt luate în considerare ţinându-se seama de gradul său de maturitate.
Secretarul de stat de la ORA, Bogdan Panait, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că elaborarea proiectului a început în urmă cu opt luni, iar modificările propuse au fost formulate de specialişti din sistem, dar şi de familii adoptatoare.
Panait a precizat că proiectul de lege va fi în dezbatere publică timp de trei luni, astfel încât toate instituţiile abilitate şi toate persoanele interesate să-şi poată spune punctul de vedere.