Cuantumul însumat al ajutorului pentru încălzirea locuinţei nu îl poate depăşi pe cel stabilit prin dispoziţia primarului, dacă modalitatea de facturare practicată de furnizorul de gaze naturale conduce la emiterea a mai mult de cinci facturi pentru perioada sezonului rece.
Guvernul a aprobat, miercuri, hotărârea pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 5/2003, privind acordarea de ajutoare populaţiei pentru încălzirea locuinţei şi a unor facilităţi pentru plata energiei termice, fiind detaliată o procedură de acordare a ajutorului la gaze naturale în baza facturilor emise de furnizor.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) precizează că sunt situaţii în care, deşi sezonul rece cuprinde cinci luni, sunt emise pentru plata consumului mai mult de cinci facturi, din cauza modalităţilor de facturare practicate de furnizor.
"Astfel, în situaţia în care modalitatea de facturare practicată de furnizorul de gaze naturale conduce la emiterea a mai mult de cinci facturi pentru perioada sezonului rece, cuantumul însumat al ajutorului acordat pentru încălzirea locuinţei, stabilit potrivit prevederilor OUG 106/2009, nu poate depăşi cuantumul însumat al ajutorului pentru încălzirea locuinţei stabilit prin dispoziţia primarului, pentru aceeaşi perioadă", se arată în comunicat.
Plata din bugetul de stat a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri se va face lunar, această procedură urmând să conducă la administrarea şi gestionarea eficientă a ajutoarelor, cu costuri administrative reduse.
Potrivit reglementărilor legale, începând cu perioada sezonului rece, 1 noiembrie 2009 - 31 martie 2010, acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei se face pentru familiile şi persoanele singure, cu venituri de până la 615 lei pe membru de familie.
Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinţei poate fi, după caz, proprietarul locuinţei, persoana care a înstrăinat locuinţa în baza unui contract cu clauză de întreţinere, titularul contractului de închiriere al acesteia ori un alt membru de familie, major şi legal împuternicit de către proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere.
În cazul persoanelor singure, care nu au împlinit vârsta de 18 ani, titularul ajutorului pentru încălzire este reprezentantul legal al minorului, precizează MMFPS.