Fermierii vor primi, până la sfârşitul săptămânii, banii de subvenţii pentru ovine, caprine şi bovine pe care trebuie să-i asigure guvernul, respectiv 30% din suma totală a sprijinului, a declarat, ieri, premierul interimar Emil Boc.
El a afirmat că sunt unele întârzieri la plata subvenţiei pe suprafaţă şi că a dispus măsuri pentru remedierea situaţiei.
Totodată, premierul a spus că va primi zilnic rapoarte din teren în legătură cu subvenţiile.
"Până la finele săptămânii toţi banii care vin de la Guvern, cei 30%, vor intra în conturile fermierilor", a spus Boc.
Premierul interimar Emil Boc a convocat pentru ieri, la Palatul Victoria, conducerea APIA, pentru a prezenta motivul întârzierilor la plata subvenţiilor pentru fermieri, arătând că Guvernul a primit numeroase sesizări din teritoriu conform cărora banii nu au fost alocaţi crescătorilor de animale.
APIA a plătit în această săptămână 81,8 mil.euro pentru plăţile pe suprafaţă
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit în această săptămână 81,8 milioane de euro către 339.400 fermieri, reprezentând avansul de 70% din cuantumul aprobat pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă, a anunţat ieri instituţia.
"APIA a prezentat, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria cu primul ministru Emil Boc de ieri, situaţia privind acordarea avansului de 70% din cuantumul aprobat pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă, precum şi situaţia adeverinţelor eliberate pentru beneficiarii Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP) care intenţionează să acceseze credite de la bănci", se arată într-un comunicat al agenţiei.
Astfel, în ceea ce priveşte plăţile pe suprafaţă, de luni până ieri Agenţia a achitat 81,82 milioane de euro, pentru 339.414 fermieri, şi are în curs de autorizare 624.807 dosare.
Avansul este de 209,98 lei/hectar, reprezentând 70% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţă finanţată din FEGA (Fondul European de Garantare pentru Agricultură).
Pentru 2009, cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 71,12 euro/hectar.
În ceea ce priveşte CNDP, APIA a eliberat până în prezent 17.216 adeverinţe pentru investitorii din sectorul zootehnic care intenţionează să acceseze credite.
APIA a încheiat convenţii privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii CNDP în sectorul zootehnic cu CEC Bank SA, BRD - Groupe Societe Generale SA, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank şi cu Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.
Astfel de convenţii urmează să fie încheiate şi cu Alpha Bank şi Banc Post. De asemenea şi Banca Transilvania şi-a manifestat disponibilitatea de a participa la discuţii cu reprezentanţii APIA, în perioada imediat următoare.
Potrivit convenţiei, APIA eliberează o adeverinţă prin care se confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru CNDP pentru anul 2009 şi că au fost efectuate controalele şi verificările administrative.
De asemenea, adeverinţa confirmă numărul de animale eligibile pentru acordarea plăţilor, precum şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată.
Astfel, băncile creditoare vor acorda beneficiarilor eligibili, conform reglementărilor interne, credite în lei pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente.
Fondul de Garantare a Creditului Rural încheie cu băncile creditoare câte o convenţie cadru pentru un plafon de garantare, prin care va garanta până la 50% din valoarea creditelor acordate.
(20 nov 2009, 17:43:24