Autorităţile române au descoperit 21 de site-uri care vindeau pe internet conţinut media pentru telefoane mobile (tonuri de apel, fonturi etc.) a căror activitate încălca legislaţia de protecţie a consumatorului din Uniunea Europeană, se arată într-un raport prezentat marţi de Comisia Europeană.
Dintre cele 40 de site-uri verificate iniţial de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) la iniţiativa CE, 38 au fost investigate pentru nerespectarea legislaţiei, iar dintre acestea 21 încălcau reglementările de protecţie a consumatorului. În cazul a 16 dintre ele, problemele au fost corectare sau site-urile închise, reiese din raportul care concluzionează 18 luni de anchetă în statele UE, Norvegia şi Islanda.
România, Ungaria şi Austria sunt statele membre UE cu cel mai mare număr de site-uri frauduloase (21).
Principalele probleme semnalate de raport sunt nereguli legate de informaţiile cu privire la preţul ofertei, absenţa totală sau parţială a informaţiilor necesare pentru contactarea comerciantului şi prezentarea în mod înşelător a unor date, se arată într-un comunicat al CE.
La nivelul Europei au fost verificate, de către autorităţile pentru protecţia consumatorului din 27 de state membre, Norvegia şi Islanda, 554 de site-uri care vindeau conţinut media pentru telefoanele mobile. În cazul a 486 de pagini de internet au fost declanşate anchete, iar suspiciunile autorităţilor s-au confirmat pentru 301 dintre acestea. Un număr de 159 site-uri au fost "corectate" şi 54 au fost închise.
"Cele trei probleme principale au fost următoarele: preţuri neclare (de exemplu, informaţia lipsea sau era incompletă); absenţa unor informaţii comerciale complete; şi publicitatea înşelătoare, în special cea pentru tonuri de apel «gratuite», atunci când, în realitate, consumatorul este obligat să plătească un abonament", se arată în comunicatul CE.
Comunicatul Comisiei evidenţiază cazul Italiei, unde autorităţile au impus amenzi în valoare totală de două milioane de euro firmelor care vindeau fraudulos tonuri de apel.
Potrivit celor mai recente estimări ale CE, valoarea totală a vânzărilor de tonuri de apel în Europa se plasează în jurul cifrei de 700 milioane de euro pe an.