Raportul interimar al misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din România critică modificarea legislaţiei electorale cu puţin timp înainte de alegeri, precizând că este o tactică ce poate ridica probleme constituţionale şi subliniază că tema referendumului domină campania.
"Campania electorală se desfăşoară pe fondul unei crize guvernamentale. Deşi activă şi, într-o anumită măsură, bazată pe platformele politice ale candidaţilor, campania este dominată de problema referendumului. Deşi nu s-au înregistrat incidente majore sau obstacole, în campanie au fost văzute şi cazuri în care s-a folosit un limbaj dur, dar şi materiale de campanie negative, uneori anonime", se arată în sumarul raportului interimar al Misiunii OSCE de observare a alegerilor, datat 13 noiembrie şi publicat luni.
În ceea ce priveşte mediul de campanie, documentul notează că majoritatea candidaţilor fac turnee prin ţară pentru a-şi transmite mesajele către electorat. "Deşi candidaţii le prezintă alegătorilor platformele lor politice, concentrându-se pe criza economică, politicile sociale şi propuneri de rezolvare a actualului blocaj politic, referendumul a devenit cel mai proeminent şi controversat subiect în această campanie, pe care de altfel o domină. În mod special campania preşedintelui Băsescu pune un accent puternic pe reforma parlamentară propusă, aceasta fiind intens criticată drept o mişcare populistă de către adversarii săi şi de către alţi interlocutori, atât în spaţiul public, cât şi în întâlniri cu membrii misiunii OSCE", se mai arată în raport.
Pe de altă parte, documentul critică faptul că legea privind alegerile prezidenţiale a fost modificată printr-o ordonanţă de Guvern în luna septembrie 2009. "Amendarea legislaţiei electorale cu puţin timp înainte de alegeri nu este conformă cu bunele practici electorale, iar o astfel de acţiune prin intermediul ordonanţelor de urgenţă ar putea ridica probleme constituţionale", se arată în sumarul raportului.
Documentul dezvoltă ulterior acest subiect, precizând :"Practica schimbării legilor electorale înainte de alegeri, deşi des întâlnită în România, nu este una conformă cu bunele practici. Mai mult, schimbarea legilor electorale prin ordonanţe de urgenţă poate ridica probleme de constituţionalitate, deoarece Constituţia nu include drepturile electorale în domeniile care pot fi reglementate prin ordonanţe de urgenţă".
Raportul interimar al OSCE subliniază, de asemenea, că cei înscrişi în cursa electorală din partide care nu sunt reprezentate în Parlament s-au plâns în timpul întâlnirilor cu membrii misiunii OSCE/ODIHR că legislaţia electorală şi în mod special implementarea acesteia favorizează partidele reprezentate în Parlament, de exemplu în ceea ce priveşte finanţarea şi reprezentarea la nivelul autorităţilor electorale.
"Candidaţii din partidele nereprezentate în Parlament şi candidaţii independenţi s-au plâns de asemenea că sunt dezavantajaţi în ceea ce priveşte accesul la media şi acoperirea mediatică", se mai arată în raport.
Sursa citată menţionează de asemenea că peste 18 milioane de alegători sunt înregistraţi pe listele de votare, iar cetăţenii care nu se vor afla acasă în ziua votului îşi pot exercita acest drept într-una dintre cele 3.360 de secţii speciale de vot. "În pofida măsurilor luate pentru a preveni votul multiplu, inclusiv montarea de camere video în secţiile speciale şi verificarea post-factum a listelor suplimentare folosite în secţiile speciale de votare, mai mulţi interlocutori şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de nereguli s-ar putea petrece", se mai arată în raport.
OSCE reaminteşte că în urma unei invitaţii primite prin intermediul Misiunii României la OSCE de observare a alegerilor prezidenţiale de la 22 noiembrie din România, a desfăşurat o Misiune Limitată de Observare a Alegerilor din România (Limited Election Observation Mission to Romania - LEOM) la 28 octombrie 2009. Misiunea, condusă de Vadim Zhdanovich (Federaţia Rusă), este formată din 11 experţi din nouă state participante la OSCE. În plus, 14 observatori pe termen lung vor fi desfăşuraţi în centre regionale pe teritoriul ţării.
"Scopul misiunii va fi de evaluare a alegerilor în ceea ce priveşte conformitatea lor cu angajamentele OSCE, dar şi cu celelalte standarde internaţionale, precum şi cu legislaţia internă, conform angajamentului OSCE în privinţa desfăşurării de alegeri democratice. Misiunea va analiza cadrul legal, campania electorală, munca administraţiei electorale la toate nivelurile, acoperirea mediatică a alegerilor şi reclamaţiile şi contestaţiile în instanţă", explică OSCE.
"Un referendum constituţional va fi de asemenea organizat la 22 noiembrie, dar acesta va fi evaluat numai în măsura în care are un impact asupra alegerilor prezidenţiale. Conform practicilor standard pentru misiunile limitate de observare a alegerilor, misiunea nu va conţine o observare sistematică sau comprehensivă a votului (...), ci membrii vor vizita un număr mic de secţii de votare din ţară pentru a urmări procedurile", mai spune OSCE.