Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 21 oct 2009 - Anul XIV, nr. 247 (4233)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vârstă limită şi stabilitate în cuplu, criterii de includere în programul de fertilizare in vitro

Specialiştii propun ca în programul naţional de fertilizare in vitro susţinut de Ministerul Sănătăţii să fie incluse printre criterii vârste limită pentru bărbaţi şi femei, precum şi stabilitatea în cuplu, acestea urmând să fie stabilite după consultarea documentelor similare din ţările UE.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că din 2010 va intra în vigoare programul naţional de fertilizarea in vitro prin care 250 de cupluri ar putea beneficia gratuit de o procedură în cadrul acestui proces.
În paralel cu programul naţional de fertilizarea in vitro, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică şi codul de procedură pentru reproducerea umană asistată. Acest proiect de lege va reglementa donarea de celule, embrioni şi spermatozoizi. Astfel, în proiectul Comisiei de embriologie scrie că "donarea de gameţi este voluntară şi neplătită, compensaţiile fiind limitate la cheltuieli şi neplăceri, acestea urmând să fie stabilite ulterior de specialişti".
În România, medicii estimează că, într-un an, 1.250 de cupluri ar avea nevoie de fertilizare in vitro.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel a spus că nu se poate vorbi despre criterii sociale obligatorii în cazul acestor proceduri.
"Dacă vine cineva care nu poate să susţină creşterea copilului, nu cred că se va motiva investiţia. Anchetele socială şi psihologică vor fi obligatorii. Trebuie să te asiguri că acel cuplu nu are probleme de sănătate şi nici probleme de ordin financiar", a mai spus secretarul de stat.
Asociaţia Embriologilor (AER) a transmis, ieri, agenţiei MEDIAFAX un material referitor la tipurile de proceduri incluse în programul decontat de stat, precum şi legat de criteriile de includere (eligibilitate) şi, respectiv, criteriile de excludere.
Documentul cuprinde exemple din legislaţia europeană în domeniu, care vor fi analizate pentru realizarea modelului naţional, a explicat profesorul doctor Bogdan Marinescu, preşedinte de onoare al AER şi managerul Spitalului "Panait Sârbu".
Potrivit documentului transmis de către AER, fertilizare in vitro (FIV) şi injecţia intracitoplasmatică cu spermă (ICSI), complementară FIV ( terapie ce oferă şanse de a avea copii unor cupluri afectate de infertilitatea masculină) sunt decontate în următoarele condiţii: consiliere obligatorie înaintea intrării în program; informare înainte de includerea în tratament; durata fertilităţii, minim trei ani de infertilitate inexplicabilă, 12 luni pentru infertilitate identificabilă; vârsta femeii la utilizarea propriilor ovocite maximum 39 de ani, în cazul în care vârsta femeii pentru ovocite donate este maximum 49 de ani. Documentul prevede restricţii pentru cei care au avut trei sau mai multe cicluri de tratament fără succes, indiferent că sunt private sau publice, restricţii în funcţie de numărul de copii, precum şi excludere dacă unul dintre parteneri a fost sterilizat voluntar (de exemplu vasectomie). De asemenea, document mai prevede accesul doar pentru cuplurile stabile minim 24 de luni împreună, prioritate cei care sunt la primul ciclu de tratament şi excludere în funcţie de indicele de masă corporală.

 

Cum se face în Europa

Asociaţia Embriologilor a analizat statusul de rambursare în Europa. Astfel, în Austria, documentele în vigoare din 2000 atestă că sunt rambursate 70% din tratament şi medicaţie pentru FIV şi ICSI (patru cicluri). Criterii de eligibilitate vizează cuplul căsătorit sau într-o relaţie stabilă de minimum trei ani, femei de maximum 40 de ani, bărbaţi de maximum 50 de ani, fără niciun fel de probleme medicale altele decât infertilitatea.
În Belgia sunt rambursate şase cicluri de tratament, cu limitare la numărul de embrioni transferaţi şi vârsta mai mică de 42 de ani, în Danemarca - trei cicluri de tratament, dar numai în spitalele publice, maximum 85 la sută rambursare la medicaţie, în Finlanda - între 60 şi 75% din costurile de tratament.
În Franţa tratamentul este rambursat sută la sută într-un spital public, iar în privat se acoperă până la valoarea de la spitalul public, diferenţa fiind plătită de pacient, nu sunt restricţii la numărul de cicluri, dar nu se acceptă mai mult de patru dacă nu se obţine o sarcină. Criteriile de eligibilitate sunt: cuplu căsătorit sau împreună de peste doi ani, femei cu vârste până în 43 de ani. Femeile singure nu sunt eligibile.
În Germania, rambursarea este de aproximativ 70%, pentru patru cicluri FIV sau ICSI. Inseminarea cu donor nu este acoperită, cuplul trebuie să fie căsătorit sau într-o relaţie stabilă, bărbatul trebuie să nu fi suferit sterilizare voluntară, femeile trebuie să aibă vârste de până în 40 de ani, rambursarea fiind acordată doar dacă se folosesc gameţii cuplului.
În Grecia, tratamentele sunt rambursate dacă sunt efectuate în spital public, altfel se plăteşte doar o anumită sumă per ciclu, fiind acceptate maximum cinci cicluri. În Italia, procedurile sunt parţial rambursabile în spitale publice sau clinici care lucrează în cadrul sistemului naţional de sănătate, în Olanda sunt acceptate maxim trei tratamente FIV, iar ICSI nu este rambursat, medicaţia fiind rambursată sută la sută. În Norvegia, tratamentul este rambursat doar în spitalele publice, medicaţia nefiind acoperită. În Suedia sunt rambursate între unu şi trei cicluri, iar în Marea Britanie, până la trei cicluri, pentru femeile de până în 40 de ani.

 

Program naţional sin 2010

Ministerul Sănătăţii va derula, în premieră, începând din 2010, un program naţional de susţinere a cuplurilor care recurg la fertilizare in vitro pentru 250 de familii cu probleme de infertilitate, o procedură fiind suportată de la bugetul de stat.
"Este timpul ca infertilitatea să fie recunoscută de către autorităţi ca o problemă medicală ce produce suferinţă şi care necesită compensare. Este corect ca şi pacienţii români să aibă acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile. Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de obstetrică-ginecologie a Ministerului Sănătăţii şi am decis că este necesar ca de anul viitor programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii să cuprindă şi o iniţiativă pentru a ajuta tinerele cupluri", declara, luni, secretarul de stat Adrian Streinu Cercel.
În program vor fi incluse, în principal, cupluri cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, urmând ca, ulterior, membrii Comisiei de obstetrică-ginecologie a MS să stabilească şi alte criterii.
Conform iniţiativei, Ministerul Sănătăţii va susţine financiar prima procedură de fertilizare in vitro. În cazul în care este nevoie ca aceasta să fie repetată, următoarele costuri financiare vor fi suportate de cupluri.
Bugetul noului program este estimat la aproximativ 500.000 de euro anual.
"Legea Reproducerii Umane Asistate şi Embriologiei, precum şi Codul de Procedură au fost create ca urmare a unei reale îngrijorări publice cu privire la implicaţiile pe care noile tehnologii de reproducere asistată ar putea să le aibă asupra percepţiei şi valorificării vieţii umane şi a relaţiilor de familie. Intervenţia sau cercetarea medicală din domeniul reproducerii umane asistate are ca scop diminuarea problemelor de infertilitate sau reducerea riscului de apariţie a anomaliilor ereditare. Legea Reproducerii Umane şi Embriologiei priveşte toate modalităţile de utilizare a spermei, ovulelor şi embrionilor cu aplicare umană şi toate investigaţiile care implică folosirea de embrioni umani vii", potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vârstă limită şi stabilitate în cuplu, criterii de includere în programul de fertilizare in vitro.
 Vizualizări articol: 732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vârstă limită şi stabilitate în cuplu, criterii de includere în programul de fertilizare in vitro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei