Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de hotărâre privind Raportul comisiei de anchetare a activităţii ministrului Turismului, Elena Udrea, cu majoritate de voturi, documentul urmând să fie transmis Comisiei Juridice pentru un raport privind cererea ce urmărire penală a ministrului PDL.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 125 de voturi "pentru", 98 "împotrivă" şi patru abţineri.
Viceliderul PSD Aura Vasile a venit cu un amendament la articolul 5 al proiectului de hotărâre, propunând ca acesta să fie modificat "pentru a da posibilitatea doamnei ministru să-şi dovedească nevinovăţia", şi să fie în acord cu Constituţia, iar acest articol să prevadă că, potrivit articolului 155 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, se va întocmi un raport cu privire la cererea de urmărire penală a ministrului PDL.
Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, Camera urmează să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la faptele semnalate în raportul comisiei de anchetă Udrea şi solicită comisiei juridice a Camerei să întocmească un raport privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului turismului Elena Udrea "pentru faptele care fac obiectul raportului comisiei de anchetă".
Udrea: Mă aşteptam ca votul să fie împotriva mea
Ministrul interimar Elena Udrea a declarat, ieri, că nu are nici o problemă să se prezinte în faţa Comisiei juridice sau să dea explicaţii instituţiilor abilitate, arătând că se aştepta ca votul plenului să fie împotriva sa deoarece PSD şi PNL formează o majoritate strânsă, solidă.
"Nu am nici o problemă să merg în faţa Comisiei juridice, în care PSD şi PNL au, de asemenea, majoritatea, dar Comisia juridică este o comisie permanentă, o comisie legal constituită. Soluţia va fi categoric cea pe care o decide PSD şi PNL. Suntem evident în campanie şi toată această ceartă, această mascaradă cu comisia Vanghelie pentru Elena Udrea va continua în comisia juridică, după care o vom vedea-o în plen. Şi tot aşa până trec alegerile", a afirmat Udrea, după ce plenul Camerei a aprobat raportul Comisiei de anchetă în cazul său.
Ea a spus că "în nici într-un caz" nu se aşteaptă ca în Comisia juridică să fie un vot favorabil ei deoarece PSD şi PNL au o majoritate şi lucrează la strategia de compromitere a miniştrilor PDL.
"S-a ajuns până la a vota împotriva unui Guvern cu o lună şi jumătate înainte de alegeri.(...) Ce mai contează să votezi împotriva Elenei Udrea când ai dat jos un Guvern într-o situaţie de criză economică majoră. Asta e o nimica toată", a adăugat Elena Udrea.
În opinia Elenei Udrea, Parlamentul face "tot felul de pionierate", "tot felul de lucruri cu care nu ar trebui să se mândrească", fiind pentru prima dată când un Guvern cade la o moţiune de cenzură, când a suspendat un preşedinte, când parlamentarii iniţiază anchete penale.
Ea a mai spus că nu are nici o problemă să ajungă în faţa procurorilor, având în vedere că în raportul comisiei de anchete în cazul său sunt "lucruri absurde".