Guvernul a alocat, ieri, 260 milioane lei pentru plata salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar până la sfârşitul anului, a anunţat premierul Emil Boc.
Fondurile sunt asigurate din sume defalcate din TVA (170 milioane lei) şi din Fondul de rezervă (90 milioane lei), fiind distribuite pentru unităţi de învăţământ din 29 judeţe.
Unităţile de învăţământ pentru care au fost repartizate fondurile sunt în judeţele Alba, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Neamţ, Vâlcea, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Brăila, Covasna, Maramureş, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea şi în municipiul Bucureşti.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat agenţiei MEDIAFAX, înaintea şedinţei de guvern, că Executivul va aloca suma de 260 milioane lei pentru salariile personalului din învăţământul preuniversitar.
Parlamentul a votat marţi moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR împotriva Guvernului condus de premierul Emil Boc, fiind pentru prima dată în perioada post-decembristă când un cabinet pierde sprijinul forului legislativ.
Potrivit Constituţiei, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Cabinetul al cărui mandat a încetat ca urmare a retragerii de către Parlament a încrederii acordate îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice curente în România.
În acelaşi timp, legea de organizare şi funcţionare a guvernului prevede că, în cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Executivul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.