Guvernul pregăteşte o nouă şedinţă, înainte ca Parlamentul să discute, mâine, moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului, în condiţiile în care mai mulţi miniştri au pregătit proiecte de ordonanţe de urgenţă, acte normative care nu mai pot fi adoptate de Executiv dacă moţiunea este votată favorabil.
"Premierul a cerut miniştrilor să verifice care dintre măsurile pentru perioada următoare trebuie promovate prin ordonanţe de urgenţă, iar mai mulţi miniştri au pregătit deja o serie de astfel de acte normative . În aceste condiţii, este posibil ca Guvernul să se reunească, luni, în şedinţă pentru a aproba ordonanţe de urgenţă, înainte ca Parlamentul să se pronunţe prin vot asupra moţiunii de cenzură iniţiate la adresa Cabinetului", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul îşi va continua activitatea, dar fără a mai adopta ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, până la instalarea unui nou Cabinet, în cazul în care Parlamentul va aproba o moţiune de cenzură la adresa Executivului.
Aceeaşi idee a fost susţinută, vineri şi de către vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, care a arătat că este posibil ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc să treacă, dar că, dacă va fi aşa, "mare lucru" nu se va întâmpla, fiindcă Executivul rămâne şi administrează ţara până după alegerile prezidenţiale.
"Ca să fiu foarte sincer, este posibil orice. Echilibrul între forţe este evident. Dacă moţiunea trece, deşi eu sper să nu treacă, Guvernul acesta va rămâne până după alegeri. Rămâne şi administrează treburile ţării. Este adevărat că nu mai poate adopta ordonanţe de urgenţă, dar administrează treburile curente ale acestei ţări până după alegerile din noiembrie. Mare lucru nu se întâmplă, Guvernul Boc rămâne pe baricade", a spus Ioan Oltean, potrivit căruia cele două Birouri Permanente "au dat drumul" la o moţiune de cenzură care încalcă prevederile constituţionale.
Liberalii au depus, în 6 octombrie, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "11 împotriva României". Moţiunea este semnată de parlamentarii PNL, UDMR şi de şapte reprezentanţi ai PSD. Textul moţiunii a fost citit joi în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, dezbaterea şi votul urmând să aibă loc mâine.