Programul de garantare a creditelor ipotecare "Prima Casă", lansat în luna iulie de Guvernul Boc, a fost conceput, potrivit experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru o perioadă de 18 luni, adică până la finele anului viitor.
"Autorităţile se bazează din ce în ce mai mult pe garanţiile de stat pentru sprijinirea activităţii economice. Ele extind garanţiile la credite pentru companii şi au lansat de curând un program de garantare ipotecară în valoare de un miliard de euro, care să susţină sectoarele creditului ipotecar şi pe cel al construcţiilor (...) Programul este conceput sa dureze 18 luni", se arată în raportul FMI privind prima evaluare a acordului stand-by cu România.
Guvernul va retrage garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat nici un credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul Prima Casă, sumele urmând să fie redistribuite către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.
Fondul de Garantare a Creditelor IMM a aprobat până în prezent un număr de 4.740 dosare depuse pentru contractarea de credite cu garanţia statului în vederea achiziţionării unei case, cele mai multe solicitări fiind însă formulate pentru locuinţe construite înainte de 1989, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc.
Numărul dosarelor aprobate reprezintă garanţii totale de 220 milioane euro, din plafonul de un miliard euro garantat de Guvern. Nivelul maxim garantat de stat pentru un credit este de 60.000 euro.
Alte 5.200 dosare sunt în analiza internă a Fondului, media de procesare fiind de 150 contracte pe zi.
Conform datelor prezentate de şeful Guvernului, 48% din totalul solicitărilor de creditare au fost depuse pentru apartamente cu două camere construite înainte de 1989, cele mai multe cereri fiind înregistrate în municipiul Bucureşti (34%) şi în judeţele Cluj (7,15%), Timiş (5,57%), Braşov, Iaşi, Sibiu şi Constanţa.