Majoritatea cadrelor didactice din ţară vor să declanşeze greva generală pe termen nelimitat, în perioada alegerilor prezidenţiale, fără a stabili data exactă, protestul putând fi anulat doar în cazul în care Guvernul va rezolva problemele legate de salarii, pensii, concediul de zece zile neplătit.
Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că a finalizat referendumul organizat la nivel naţional pentru a afla opinia membrilor de sindicat legată de declanşarea grevei generale pe termen nelimitat şi cei mai mulţi vor declanşarea acestei forme de protest.
"Majoritatea membrilor noştri au optat pentru greva generală în perioada alegerilor prezidenţiale, nu am stabilit încă o dată exactă. Vom declanşa sau nu această grevă în funcţie de rezultatul negocierilor, Guvernul trebuie să înţeleagă acest mesaj şi să meargă pe varianta unui dialog real cu partenerii sociali", a precizat Nistor.
Liderul "Spiru Haret" a subliniat că sindicaliştii din educaţie nu vor accepta moratoriu propus de premierul Emil Boc şi vor continua protestele până când le vor fi rezolvate problemele.
La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că şi FSLI a terminat parţial referendumul pentru greva generală, din care a rezultat că 90 la sută din membri vor declanşarea grevei din 16 noiembrie.
"Aşteptăm şi decizia Curţii Constituţionale privind legile salarizării unice, educaţiei şi concediului de zece zile, apoi luăm decizia finală privind greva generală şi alte acţiuni de protest", a spus Hancescu.
FSLI şi "Spiru Haret" au organizat, în luna octombrie, un referendum la nivel naţional printre membrii organizaţiei sindicale pentru a vedea dacă sunt de acord să declanşeze greva generală în 16 noiembrie.
La sfârşitul lunii septembrie, liderii FSLI au analizat măsurile care se impun pentru rezolvarea problemelor din sistem, precum şi participarea la formele de protest propuse de Alianţa Bugetarilor şi completarea calendarului de acţiuni de protest.
În cadrul discuţiilor s-a analizat şi o propunere a cadrelor didactice din Maramureş privind intrarea în grevă generală, pe durată nedeterminată, din 16 noiembrie.
Premierul a propus suspendarea protestelor
Premierul Emil Boc a anunţat, joi, că a propus partenerilor sociali un moratoriu pentru suspendarea protestelor până la 6 decembrie 2009, ca o formă de responsabilitate faţă de România, în contextul politic actual şi în perspectiva campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale este programat pentru 22 noiembrie, iar al doilea tur pe 6 decembrie.
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au spus, joi, că ar putea accepta moratoriul propus de Guvern privind suspendarea protestelor până la 6 decembrie doar dacă Executivul va elabora acte normative care să cuprindă rezultatele discuţiilor cu partenerii sociali.
(11 oct 2009, 14:21:09