Premierul Emil Boc a declarat, ieri, după întâlnirea cu patronatele şi ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, că sindicatele vor un salariu minim de peste 700 de lei, patronatele, sub 700 de lei, precizând că trebuie găsită o soluţie fundamentată economic şi că discuţiile vor continua.
Emil Boc a spus că nu s-a stabilit un salariu minim, iar discuţiile vor continua pe această temă.
"Sindicatele vor un salariu minim peste 700 de lei, patronatele, sub 700 de lei. Trebuie găsită o soluţie fundamentată economic. Ministerul Finanţelor stabileşte calculele privind acest salariu minim", a declarat Boc.
Premierul a precizat că la întâlnirea de ieri cu patronatele nu s-a discutat despre faptul că, în 2010, în România vor exista două salarii minime.
Totodată, Emil Boc a făcut din nou un apel la bugetari să înţeleagă că greva nu este o soluţie pentru rezolvarea problemelor lor în situaţie de criză.
Premierul Emil Boc a discutat, la Ministerul Muncii, cu reprezentanţii patronatelor pe tema salariului minim. Emil Boc a fost şi ieri dimineaţă la sediul Ministerului Muncii, pentru a discuta cu liderii confederaţiilor sindicale atât despre greva de miercuri, cât şi despre proiectul Legii pensiilor, pentru care Guvernul vrea să îşi angajeze răspunderea în Parlament.
Ministrul Gheorghe Pogea a spus că sindicaliştii i-au cerut, la întâlnirea de ieri, ca salariul minim pe economie să fie de 740 lei în 2010 şi 1.300 de lei în 2014.
Ministrul Gheorghe Pogea a precizat că subiectul va fi dezbătut mâine, de la 9.30, cu toţi partenerii sociali.
"Coeficientul de referinţă în legea salarizării, pe care l-am acceptat, este de 705 lei. Pe de altă parte, România va intra în zona euro şi ar trebui să avem un nivel al salarizării comparabil cu celelalte state, dar acesta va trebui susţinut de economie. Guvernul va fi doar un mediator şi sper că vom ajunge la un compromis", a mai zis Pogea.
El a arătat că, în urma discuţiilor de ieri cu sindicatele, crede că în 2010 în România nu vor mai fi două salarii minime.
La sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii patronatelor spuneau, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că acceptă majorarea salariului minim pe economie doar cu condiţia îngheţării celorlalte salarii până la ieşirea din criză, iar sindicatele cereau ca discutarea acestei probleme să ţină cont de politica salarială din România.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, declara atunci că patronatele au propus confederaţiilor sindicatelor şi reprezentanţilor Guvernului ca majorarea salariului minim să fie făcută doar în condiţiile în care se renunţă la grila unică din contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, astfel încât salariile care au valoarea peste salariul minim să poată fi îngheţate până la finalizarea crizei economice.
Patronatele au explicat că majorarea salariului minim brut la 705 lei ar însemna pentru bugetul de stat o creştere de 18 la sută, iar pentru mediul privat o majorare de 14 la sută, care ar fi nesustenabilă.
"Ceea ce am propus noi este să gândim o creştere a salariului minim cu condiţia renunţării la grilă, adică să creştem doar salariul minim. Noi, reprezentanţii patronatelor, suntem solidari în această discuţie", spunea Corâci.