O policlinică din Arad, inaugurată ieri, a lansat primele reţete medicale electronice din România, dar şi un card privat de sănătate cu cip, care conţine fişa completă a pacienţilor şi istoricul medical.
Conform reprezentanţilor policlinicii, ai companiilor de soft implicate şi ai Societăţii Române de Informatică Medicală, ieri a fost prescrisă prima reţetă medicală electronică din ţară, care a fost transmisă de către medic direct farmaciilor, prin internet.
"Realizarea prescripţiei medicale electronice este o premieră naţională şi are o serie de avantaje, incluzând faptul că farmacistul identifică rapid produsul exact, pe denumire comercială, recomandat de medic", a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, reprezentantul policlinicii inaugurate.
Prezent la momentul prescrierii primei reţete electronice, preşedintele Societăţii Române de Informatică Medicală, Gheorghe Mihalaş, a declarat că mediul privat are posibilitatea să treacă "peste barierele din sistemul naţional de sănătate" şi să implementeze astfel de sisteme pentru eficientizarea actului medical.
"Introducerea tehnicii de calcul în domeniul medical a întâmpinat o serie de dificultăţi în ultimii ani, aşa că iniţiativele din plan local sunt binevenite. Este un prim pas spre implementarea acestui sistem la scară naţională", a spus Mihalaş.
Policlinica "Vlaicu" a lansat şi un card privat de sănătate, distribuit gratuit propriilor pacienţi, în cipul căruia este scrisă întreaga fişă medicală a bolnavului.
"Sistemul online permite monitorizarea traseului medical la furnizorii de servicii de sănătate şi acoperă farmacii şi policlinici private. Sunt discuţii cu spitalele de stat şi cu tot mai mulţi farmacişti pentru extinderea sistemului la nivel naţional. Un card electronic de sănătate creşte considerabil şansele unui pacient în caz de urgenţă, prin citirea facilă a istoricului medical", a spus reprezentantul companiei de soft care asigură aceste servicii medicale informatizate, contractate de noua policlinică din Arad.
Policlinica inaugurată are 12 specialităţi medicale şi 20 de medici, iar investitorul, dr. Adrian Dărăbanţiu, a anunţat că, în următorii ani, va deschide unităţi medicale cu servicii similare în toate cartierele mari ale Aradului.