Primăria din Roma va deschide o linie telefonică gratuită prin intermediul căreia cetăţenii români din Italia să sesizeze anumite probleme administrative cu care se confruntă, iar Ministerul român al Muncii va distribui acestora broşuri de informare asupra drepturilor de care beneficiază.
Măsurile au fost anunţate, ieri, de premierul Emil Boc, la finalul vizitei oficiale în Italia.
Comunitatea românească din Italia va fi asistată şi de către Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadelor şi consulatelor, a arătat premierul.
El a apreciat că aceste măsuri vor îmbunătăţi comunicarea între autorităţile italiene şi comunitatea de români.
Premierul Emil Boc a efectuat, miercuri şi ieri, o vizită oficială în Italia.
La finalul întâlnirii de miercuri cu omologul său italian, Silvio Berlusconi, premierul Emil Boc a declarat că problemele individuale de infracţionalitate nu trebuie extinse şi generalizate la nivelul întregii comunităţii româneşti.
Boc a cerut totodată eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru lucrătorii români, oficialul italian spunând că problema se află în analiza Guvernului de la Roma.
El a arătat că relaţiile de colaborare dintre România şi Italia s-au îmbunătăţit foarte mult în ultima perioadă, în interes reciproc, arătând că în Italia se află 1,2 milioane români, la care se adaugă alţi 800.000 cetăţeni români care lucrează la firme italiene.
Reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia i-au cerut premierului Emil Boc, într-o întâlnire organizată miercuri seara, să intervină pe lângă autorităţile italiene pentru a suplimenta numărul certificatelor de naştere acordate copiilor români, să susţină drepturile menajerelor angajate legal şi să asigure consultanţă juridică gratuită.
Ei i-au mai cerut premierului să le acorde ajutor financiar la repatrierea rudelor decedate aflate de mai mult timp la morgă, să nu renunţe la programul lansat de fostul Guvern privind predarea limbii şi civilizaţiei româneşti în şcolile amplasate în zonele din străinătate în care trăiesc numeroşi cetăţeni români şi să deschidă un consulat românesc la Padova.
Reprezentanţii comunităţii româneşti au arătat, de exemplu, că autorităţile italiene acordă familiilor de români un număr maxim de 10.000 coduri numerice personale, 5.000 pentru băieţi şi alte 5.000 pentru fete, la eliberarea certificatelor de naştere pentru copiii născuţi pe teritoriul Italiei, număr considerat însă insuficient.
Ei au mai reclamat faptul că statul italian a obligat, prin lege, proprietarii de locuinţe în care lucrează menajere străine, inclusiv românce, să achite contribuţiile de asigurări sociale aferente, cu intenţia de a limita numărul muncitorilor aflaţi ilegal pe teritoriu italian. Potrivit acestora, decizia a afectat însă şi menajerele care lucrau legal şi care au fost concediate de către angajatorii care nu doreau să achite taxe suplimentare.
Premierul Emil Boc a cerut să i se prezinte o situaţie statistică a acestor cazuri.