Actorul Nicu Constantin a decedat, ieri, la vârsta de 70 de ani, în urma unui stop cardiorespirator, el fiind internat timp de peste patru luni la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Capitală, pentru suferinţe pulmonare severe.
Comandantul Spitalului Militar, generalul Ioan Sârbu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că actorul Nicu Constantin a decedat la ora 16.45, după ce la ora 14.00 a avut un stop cardiorespirator, medicii reuşind atunci să îl readucă la viaţă. Două ore mai târziu actorul a încetat din viaţă, după ce a suferit un al doilea stop cardiorespirator.
Soţia actorului a fost permanent în spital alături de acesta, pe toată durata spitalizării.
Actorul împlinise 70 de ani în 31 iulie, el fiind internat în Spitalul Militar din 11 mai.
Vedetă a teatrului de revistă şi a filmului românesc
Actorul Nicu Constantin s-a remarcat de-a lungul vieţii prin rolurile sale de comedie cu care a încântat generaţii de spectatori.
Nicu Constantin s-a născut în data de 31 iulie 1939, în Eforie Sud, judeţul Constanţa. El a urmat cursurile Şcolii de Marină din Constanţa şi ale Şcolii de Arte din Bucureşti.
A fost vedetă a Teatrului "Constantin Tănase" din Bucureşti, între 1960 şi 2000, unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii. Totodată, Nicu Constantin a scris texte pentru Teatrul "Constantin Tănase", instituţie la care a fost şi membru în consiliul de conducere.
Între 1979 şi 1982, Nicu Constantin a fost actor al Teatrului Naţional de Operetă. Actorul a jucat în aproximativ 28 de filme, printre care "Împuşcături pe portativ" (1966), "Vin cicliştii" (1968), "Alo, aterizează străbunica" (1981) şi "Ministerul comediei" (1999). Filmografia lui Nicu Constantin mai cuprinde şi "The Prophecy: Forsaken" (2005), "Harababura" (1990), "Borvizomanii" (1988), "Muschetarii în vacanţă" (1984), "Secretul lui Bachus" (1983), "Întoarcere la dragostea dintâi" (1981), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Am o idee!" (1981), "Ora zero" (1979), "Totul pentru fotbal" (1978), "Septembrie" (1977) etc.
El este celebru pentru rolurile de comedie interpretate alături de Alexandru Arşinel, Dem Rădulescu, Ileana Stana Ionescu şi Mircea Albulescu.
Nicu Constantin a participat la peste 600 de emisiuni radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune. El a scris şi scenarii pentru radio şi televiziune şi a colaborat cu mai multe publicaţii.
Şi-a povestit experienţa de viaţă în cartea autobiografică "Ochelarii miraculoşi" (2000).
A fost distins cu Ordinul Cultural, clasa I, medalii şi decoraţii pentru activitatea sa artistică, titlul de Societar la Teatrul Naţional de Operetă şi titlul de "Cetăţean de Onoare" al oraşului Eforie, în anul 2001.
Nicu Constantin a primit premiul special pentru teatru de revistă la Gala UNITER din 2005, dar şi premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 2006.
A fost căsătorit cu Măndiţa Constantin, una dintre cele mai cunoscute voci ale Teatrului de Operetă.
Stela Popescu: Un actor extraordinar de talentat
Actriţa Stela Popescu, vedetă a Teatrului "Constantin Tănase" din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX că Nicu Constantin avea o calitate pe care i-a admirat-o întotdeauna, aceea că nu părea niciodată un om fără carte, având o anumită eleganţă.
"Este îngrozitor. Ştiu că era de multă vreme bolnav. Ştiam, dar tot speram...", a spus emoţionată actriţa, la auzul veştii despre decesul lui Nicu Constantin.
Stela Popescu l-a caracterizat pe Nicu Constantin, care i-a fost coleg la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Capitală, drept un actor "extraordinar de talentat", care "nu părea niciodată un om fără carte, ceea ce în ultima vreme se mai întâlneşte". "Îi plăcea şi un pahar de vin, un pahar la vorbă", şi-a mai amintit actriţa. "E un gol foarte mare pentru scena românească. Dumnezeu să-l odihnească", a mai spus Stela Popescu.
Sebastian Papaiani: A mai dispărut un actor care nu poate fi înlocuit
Sebastian Papaiani a declarat pentru MEDIAFAX că prin moartea lui Nicu Constantin a mai dispărut un actor care nu poate fi înlocuit, întrucât artişti ca acesta nu se nasc imediat, în timp ce Ileana Stana Ionescu s-a declarat răvăşită la auzul tristei veşti.
"Câţi actori mai sunt în teatrul de revistă?", a întrebat retoric Papaiani, apreciind că pentru munca aceasta este nevoie de anumite calităţi, precum "spontaneitatea, gândirea rapidă şi o inteligenţă anume".
"Am făcut cu el mai multe filme. Era un om prietenos, pus pe glume", şi-a mai amintit Papaiani.
La rândul ei, actriţa Ileana Stana Ionescu s-a declarat "răvăşită" din cauza veştii despre decesul lui Nicu Constantin. "Rândurile noastre se răresc prea des. Ne despărţim de tot mai mulţi oameni", a spus actriţa.
Ileana Stana Ionescu a mai declarat că îl cunoştea de 50 de ani pe Nicu Constantin. "Nu l-am mai văzut în ultima vreme. Sper, dacă există ceva dincolo de această lume, să fie fericit şi să îi fericească şi pe alţii", a mai spus actriţa.
Tamara Buciuceanu: Un actor foarte inzestrat
Actriţa Tamara Buciuceanu Botez a declarat pentru MEDIAFAX că moartea lui Nicu Constantin, de prietenia căruia s-a bucurat, este o întâmplare în faţa căreia "parcă dispar şi gândurile şi cuvintele".
"Era un actor foarte înzestrat pentru revista muzicală, un talent care a încântat sufletele", l-a descris Tamara Buciuceanu Botez pe Nicu Constantin. "Am lucrat cu el la spectacole tv, la teatru şi m-am bucurat de prietenia lui. Îmi pare rău că a murit", a mai spus actriţa.
Băsescu: Activitatea lui Nicu Constantin va rămâne în amintirea noastră
Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a actorului Nicu Constantin, în care menţionează măiestria şi devotamentul cu care acesta a slujit scena şi filmul românesc.
"În aceste momente de mare tristeţe, doresc să transmit sincere condoleanţe familiei actorului Nicu Constantin şi tuturor celor apropiaţi. Întreaga sa activitate artistică, de peste 50 de ani, va rămâne în amintirea noastră, a celor care l-am preţuit pentru măiestria şi devotamentul cu care a slujit scena şi filmul românesc. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul preşedintelui.