Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost pus oficial sub acuzare, procurorii Secţiei de Urnărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme începând urmărirea penală faţă de prelat, dar şi faţă de alţi doi preoţi, informează surse judiciare.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost audiat, în 30 iulie, în dosarul care a fost deschis ca urmare a unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie, înaltului ierarh fiind suspectat de corupţie şi fals.
Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar pe preoţii Bogdan Chiriluţă de complicitate la luare de mită şi pe Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru fals intelectual, au informat, ieri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Acest dosar a ajuns la de Parchetul Tribunalului Constanţa la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al BOR, astfel că atrage competenţa procurorilor PICCJ de investigare a acuzaţilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.
Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.
Potrivit paginii electronice a Patriarhiei Române, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cel mai înalt for bisericesc. Arhiepiscopia Tomisului face parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, coordonată de însuşi Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este primul înalt ierarh ortodox cercetat penal, în istoria Bisericii Ortodoxe Române, din 1990 încoace.