Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit, ieri, cu cei ai centrelor de transfuzii din ţară şi cu liderii SANITAS, pentru a identifica măsuri pe termen scurt de eficientizare economică a acestor unităţi.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre posibilitatea realizării unor economii, prin reorganizarea activităţii, şi despre identificarea unor activităţi generatoare de venituri suplimentare.
De asemenea, se ia în calcul actualizarea preţurilor la analizele efectuate în centre, dar şi posibilitatea ca acestea să funcţioneze şi în regim de laborator.
Dr. Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat faptul că ministerul va căuta resurse financiare suplimentare pentru acordarea drepturilor salariale până la sfârşitul anului.
La final, s-a convenit ca reprezentanţii centrelor să trimită, până săptămâna viitoare, propuneri cu masurile pe care le consideră necesare, la nivel local, de eficientizare a activităţii, spune Ministerul Sănătăţii.
Vineri, ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, a trimis o echipă de control la Institutul Naţional de Hematologie, unde angajaţii se aflau în grevă, pentru a verifica modul în care a fost gestionat fondul de salarii în această perioadă de criză.
"Nu ne este indiferent ce se întâmplă în centrele de transfuzii din ţară, orice disfuncţionalitate care apare în aceste unităţi putând duce la blocarea aprovizionării spitalelor cu sânge şi produse din sânge. Nu am dat nici un ordin ca oamenilor să li se taie sporurile", afirma ministrul Bazac.
Conform Legii 95/2006 privind reforma în sănătate, unităţile sanitare dispun de un buget global de a cărui gestionare este responsabil managerul unităţii.
Salariaţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală şi-au reluat protestele, săptămâna trecută, întrucât sunt nemulţumiţi că nu îşi mai primesc sporurile pentru condiţii deosebite de muncă, la intrarea în instituţie fiind anunţat faptul că între orele 10.00 şi 12.00 se află în grevă.
Corina Ionaşcu, secretar general Sanitas Dolj, spunea că proteste vor avea loc la nivel naţional, angajaţii celor nouă centre de transfuzii din ţară urmând să organizeze astfel de acţiuni prin rotaţie, o dată pe săptămână.
De altfel, angajaţii centrului din Bucureşti afirmau că deşi nu aveau multe beneficii, le-au fost tăiate şi sporurile.
Ei şi-au cerut scuze faţă de donatori, rugându-i să înţeleagă faptul că au fost nevoiţi să recurgă la acest demers pentru a atrage atenţia autorităţilor că nu pot fi ignoraţi.
De altfel, recent, salariaţii centrelor din toată ţara şi-au mai exprimat nemulţumirile faţă de faptul că nu se aplică o lege care să prevadă pentru centrele de transfuzii aceeaşi salarizare ca în restul sistemului sanitar.
Recent, preşedintele Federaţiei "Sanitas", Marius Petcu, spunea legat de protestele angajaţilor Centrelor de Transfuzie Sanguină că pentru toate sectoarele medicale s-a găsit înţelegere în privinţa salariilor şi a sporurilor, mai puţin pentru cel de transfuzii.
"Sporurile pentru condiţii deosebite de muncă au existat întotdeauna, numai de anul acesta au apărut probleme. Cred că e o problemă de atitudine, pentru că la toate celelalte sectoare medicale s-a găsit înţelegere, s-au găsit soluţii, numai pentru cel de transfuzii nu. Am înţeles că problema ar porni de la Institutul Naţional de Hematologie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Petcu.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Sanitas, sporurile pentru condiţii deosebite de muncă erau prevăzute în contractele colective de muncă, până la maximum posibil, şi printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii. Potrivit lui Petcu, aceste sporuri puteau reprezenta până la 50 la sută din salariu.
Petcu a mai spus că sporurile prevăd condiţiile de muncă în care se lucrează cu bolnavi de SIDA, hepatită sau alte boli transmisibile prin sânge.
"Sunt condiţii de muncă de un factor deosebit de risc. Este o intervenţie nejustificată a angajatorului. Categoric vor exista alte proteste. Începutul lunii septembrie va fi revoluţionar în acest sens", a mai spus Petcu.
Ieri, sindicaliştii au primit o ultimă formă a legii unice de salarizare care prevede o reducere de până la 25 la sută a coeficienţilor aferenţi funcţiilor din sistemul sanitar, inclusiv în cazul medicului stagiar reducerea fiind de peste 20 de procente.
Reduceri însemnate au fost propuse şi în cazul coeficienţilor stabiliţi iniţial pentru sistemul sanitar.