Diferenţa mare dintre preţurile solicitate de proprietarii de imobile şi cele oferite de potenţialii cumpărători a dus la un declin accentuat al numărului de tranzacţii, în acest an, deşi pe piaţa de profil sunt multe active disponibile, pe toate segmentele, potrivit companiei King Sturge.
"Piaţa de investiţii aproape că a îngheţat. Anul acesta nu s-a raportat nici o tranzacţie majoră. Există numeroase proprietăţi disponibile în toate sectoarele, dar diferenţa de randament între ceea ce se cere de către proprietari şi ce oferă cumpărătorii variază în intervalul 3-5 puncte procentuale. Deşi era anticipat, piaţa nu a atins stadiul vânzărilor forţate sau a vânzătorilor forţaţi să vândă", se arată într-un comunicat al companiei de servicii imobiliare.
Randamentul investiţiilor imobiliare, sau yield, este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spaţiu, prin vânzare sau închiriere, şi valoarea fondurilor alocate pentru construcţie şi amenajare sau preţul la care a fost achiziţionat imobilul.
Astfel, cu cât yield-ul este mai mare, cu atât perioada de recuperare a investiţiei realizate de cumpărător la achiziţia unei proprietăţi va fi mai redusă, iar un nivel mai mic al yield-ului arată un preţ bun obţinut de vânzător şi cu o perioadă de recuperare a investiţiei mai lungă pentru cumpărător.
Spre exemplu, dezvoltatorul GTC a vândut în 2007 imobilul de birouri America House, din Piaţa Victoriei, către grupul francez Natoxis cu 120 de milioane de euro, la un yield de 5,6% - cel mai redus nivel de pe piaţă de până acum. La un randament cu 3-5 puncte procentuale peste acest nivel, preţul de vânzare al proprietăţii ar fi de 78-63 milioane de euro, ceea ce reprezintă o diferenţă de 35%-47% faţă de 120 milioane de euro.
Potrivit King Sturge, randamentele în Bucureşti se situează la 9,5% pentru spaţiile de birouri şi la 10,5% la proiectele logistice şi industriale.
Tranzacţiile imobiliare din România au însumat în perioada aprilie-iunie 12 milioane euro, cea mai redusă valoare trimestrială din ultimii cinci ani, în scădere cu 98% faţă de rezultatul din perioada similară din 2008, de 696 milioane euro, reflectând blocajul pieţei, potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield România.