PSD a cerut, în discuţiile cu FMI, să se renunţe la ideea disponibilizării a 150.000 de bugetari, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, surse din partid, care au precizat că negocierile vor continua şi astăzi.
Potrivit surselor citate, social-democraţii au propus ca disponibilizarea să fie ultima variantă de reducere a cheltuielilor bugetare luată în calcul.
Surse guvernamentale declarau, sâmbătă după-amiază, pentru MEDIAFAX, că FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când legea salarizării unice va produce efecte.
"În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 - 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale", au declarat surse guvernamentale.
Aceleaşi surse declarau, sâmbătă, că, în discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâni începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.
În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.
Boc a mandatat trei miniştri PD-L şi trei PSD să continue negocierile cu FMI şi Comisia Europeană
Premierul Boc a declarat, sâmbătă, că a mandatat trei miniştri PD-L şi trei PSD să continue negocierile cu FMI şi Comisia Europeană şi a dat asigurări că Guvernul nu va majora TVA, va menţine cota unică şi va asigura inclusiv neimpozitarea profitului reinvestit pentru susţinerea mediului de afaceri.
"Am mandatat o echipă de miniştri, trei de la PDL, trei de la PSD, să continue negocierile cu Comisia Europeană şi FMI cu privire la forma finală a înţelegerii pe care o vom parafa cu Comisia şi Fondul Monetar Internaţional ţinând cont de noul context economic", a declarat primul-ministru după şedinţa Guvernului.
Surse guvernamentale au că este vorba de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Muncii, Ministerului IMM-urilor şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Vasile Blaga spune că este necesară restructurarea aparatului de stat
Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă seară, la Realitatea TV, că este necesară restructurarea aparatului de stat şi a arătat că, dacă PSD nu votează cele trei legi pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament, Guvernul va cădea în septembrie.
Vasile Blaga a arătat că, dacă va fi necesar, banii din a doua tranşă a împrumutului FMI vor merge şi pentru pensii şi salarii, condiţia fiind ca Executivul să facă restructuarea aparatului de stat.
"Condiţia este restructurarea aparatului de stat. Şi o vom face", a spus Blaga.
Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu va dori această restructurare, Blaga a răspuns: "Dacă nu vrea, Guvernul pică. Să ne înţelegem foarte bine. Dacă nu vrea, la începutul lunii septembrie, Guvernul cade. Nu va vota Guvernul în Parlament, are această posibilitate şi să vedem dacă îşi asumă acest risc de a nu moderniza România şi a accepta criza economică", a declarat Vasile Blaga, referindu-se la asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, pe legile educaţiei, salarizării unice şi sistemului de pensii.