Comisia parlamentară de anchetă în cazul Elenei Udrea a stabilit să se întrunească din nou, marţea viitoare, pentru audierea acelor reprezentanţi ai presei care au semnalat nereguli la Ministerul Turismului, Ludovic Orban precizând că nu s-a decis încă invitarea ministrului PDL la audieri.
Membrii comisiei, reprezentanţi ai PSD, PNL şi UDMR, au decis, ieri, ca persoanele care vor fi audiate de comisie să fie stabilite pe parcursul anchetei, iar la viitoarea şedinţă să fie audiaţi reprezentanţii publicaţiilor Jurnalul Naţional, Gardianul, Cotidianul şi ai altor ziare.
Comisia a hotărât şi lista documentelor care vor fi solicitate Ministerului Turismului pentru a fi analizate.
Preşedintele Comsiei, deputatul PNL Ludovic Orban, a precizat că nu se ştie dacă Elena Udrea va fi audiată, plenul comisiei stabilind că invitarea acesteia va fi decisă în funcţie de documentele analizate.
Orban a spus că, deocamdată, membrii comisiei vor ca documentele de la Ministerele Turismului "să vorbească".
Deputatul PSD Aura Vasile a declarat, ieri, după şedinţă, că Elena Udrea va fi chemată la audieri "dacă va fi necesar", după ce deputaţii din comisie vor avea un punct de vedere.
"Doamna ministru va fi chemată dacă va fi necesar. Punctul meu de vedere este că ministrul trebuie chemat la sfârşit, sau după ce ne facem un punct de vedere. Nu are rost să începem cu audierea ministrului", a precizat Aura Vasile.
Aura Vasile a participat la şedinţa comisiei parlamentare de anchetă în cazul Udrea în care s-a stabilit programul de lucru al acestei comisii, adică faptul că următoarea întrunirea a deputaţilor din comisie să aibă loc săptămâna viitoare marţi iar primii audiaţi să fie reprezentanţii presei care au semnalat neregulile de la Ministerul Turismului.
În timpul şedinţei comisiei de anchetă, parlamentarii au evitat să pronunţe numele ministrului Turismului şi să stabilească dacă Elena Udrea va fi audiată.
Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea (PDL), şi-a început, ieri, prima şedinţă de la constituire.
Comisia parlamentară de anchetă în cazul Udrea a fost constituită pe 27 iulie de plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea PNL şi a PSD. Din comisie mai fac parte deputaţii PSD Aura Vasile, Robert Negoiţă, Vasile Bleotu, Dumitru Chiriţă şi Nicolae Bănicioiu, liberalii Claudiu Ţaga şi Adriana Săftoiu şi deputatul UDMR Lakatos Peter
Reprezentanţii PDL au anunţat la constituirea comisiei că nu vor participa la şedinţele acestei comisii parlamentare de anchetă.
Udrea: "Nu m-a invitat nimeni la comisie”
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni seară, că va participa la şedinţele comisiei de anchetă în cazul în care parlamentarii nu se vor lămuri din datele postate pe site-ul ministerului şi vor solicita informaţii pe care ea le-ar putea pune la dispoziţie.
"Nu m-a invitat nimeni la comisie. Eu sper ca, atunci când mă duc, domnul Orban să fie pregătit. Dacă nu se pot lămuri din datele pe care le avem puse pe site-ul ministerului, dacă sunt informaţii pe care eu pot să le pun la dispoziţie şi nu angajaţii ministerului, sigur, voi merge", a declarat Elena Udrea, la Realitatea TV.
Ea a mai spus că membrii comisiei trebuie să afle "lucruri esenţiale". "Dacă nu sunt eu cea în măsură să le dea explicaţiile, presupun că nu pe mine vor să mă vadă, ci să se informeze corect", a adăugat ministrul Turismului.
Hotărârea Camerei Deputaţilor a venit după ce PNL şi PSD au solicitat înfiinţarea unei comisii de anchetă care să verifice legalitatea cheltuirii banilor publici la Ministerul Turismului, precum şi a modului în care s-au încheiat şi derulat contractele de publicitate privind promovarea turismului.
În cererea comună PSD şi a PNL, semnată de liderii grupurilor parlamenatre ale PSD şi PNL Viroel Hrebenciuc şi Călin Popescu Tăriceanu, depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, se arată că, deşi ministrul Elena Udrea "se plângea", la începutul acestui an, că "deţine un buget mic" şi un buget limitat pentru publicitate, după şase luni se constată "un dezmăţ pe bani publici prin alocarea unor fonduri impresionante pentru programe a căror obiective nu vizează în nici un caz interesul naţional".
Comisia se ocupă de verificarea modului de cheltuire a banilor publici destinaţi pentru campania de promovare "Romania, Land of Choice", pentru programul "De Paşte în Bucovina" sau modul în care a fost atribuit contractul pentru organizarea evenimentului "Lumină la malul mării", precum şi modul în care au fost cheltuiţi banii publici pentru desfăşurarea concertului susţinut de Goran Bregovici şi Wedding Funeral Orchestra în staţiunea Mamaia.
Prezentă la şedinţa Camerei Deputaţilor, Elena Udrea a declarat că este de acord cu înfiinţarea "comisiei parlamentare Vanghelie", care are ca scop "măsurarea jaluzelelor" de la Ministerului Turismului şi a arătat că din următoarea săptămână se poate trece la înfiinţarea altor comisii de anchetă care să verifice cheltuirea banului public şi la ministere gestionate de PSD. Udrea a adăugat că speră ca aceste verificări să aibă loc până la alegerile prezidenţiale, apoi să se treacă la verificarea ministerelor din timpul guvernării PNL.
Ministrul Turismului a mai spus că "PNL şi PSD sunt măcinate de interese mărunte" şi că acum are loc "refacerea majorităţii PSD - PNL". "Coaliţia 322 în varianta PSD la putere şi PNL în opoziţie", a adăugat Udrea.
Ea a afirmat că a încercat să rezolve problemele din domeniul turismului care "a fost abandonat" şi care poate aduce mulţi bani la buget şi locuri de muncă.
Elena Udrea le-a spus deputaţilor PSD şi PNL că, pentru a vedea modul în care a cheltuit banii pentru promovarea României ca destinaţie turistică, pot să acceseze site-ul instituţiei.
PDL a solicitat PSD "să o lase în pace" pe Udrea
Surse participante la întâlnirea de luni a coaliţiei susţin că liderii PDL le-au solicitat omologilor de la PSD, de o manieră "destul de fermă", să renunţe la comisia de anchetă parlamentară în cazul Udrea şi "să o lase în pace". Sursele citate au precizat că liderii PDL au fost "destul de fermi" în exprimarea solicitării lor privind comisia Udrea, în timp ce liderii PSD au evitat să le dea un răspuns tranşant, în condiţiile în care social-democraţii nu doresc să renunţe la comisia Udrea din considerente care ţin de imaginea publică.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că actuala coaliţie este încă viabilă, dar că nu va accepta ca parteneriatul cu PDL să fie folosit pentru protejarea unor ilegalităţi comise de miniştri.
"Nu cred că pentru a repara onoarea unei doamne ministru trebuie să aruncăm în aer stabilitatea României", a spus Geoană, vorbind despre faptul că atacurile din ultima vreme ale PDL la adresa PSD ar fi fost motivate de acceptul PSD la înfiinţarea comisiei de anchetă Udrea.
Întrebat dacă liderii PDL au solicitat, în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei, suspendarea activităţii comisiei Udrea, liderul PSD a evitat un răspuns clar, afirmând că a existat o "conversaţie" despre nevoia ca astfel de subiecte să fie discutate mai întâi în coaliţie.
"În opinia noastră, lucrurile care sunt de domeniul public şi care sunt imputabile miniştrilor, indiferent că sunt de la PDL sau de la PSD şi care sunt în zona de acţiune a unei comisii parlamentare trebuie să îşi urmeze cursul. Coaliţia nu a fost făcută pentru a proteja miniştrii care comit ilegalităţi sau care au dubii cu privire la moralitate. Acest lucru trebuie adus în coaliţie, dar asta nu înseamnă împiedicarea unei anchete parlamentare sau a unei anchete publice", a continuat Geoană.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că liderii PSD şi PDL au stabilit ca orice problemă cu care se confruntă un ministru să fie discutată mai întâi în coaliţie şi că, probabil, constituirea unor noi comisii se va opri.
El a afirmat, răspunzând unor întrebări, că premierul a ridicat problema constituirii comisiei Udrea fără ca subiectul să fie discutat în coaliţie.
Liderul PDL Adriean Videanu a declarat, luni, că PDL nu a generat niciun scandal în coaliţie şi nu va răspunde provocărilor liderilor PSD, i-a acuzat pe social-democraţi de duplicitate, afirmând că aceştia sunt şi în Guvern şi în opoziţie şi a apreciat că "este un fel de provocare" Comisia Udrea.
"PDL este preocupat de situaţia economică în care se află ţara. Nu vrem să răspundem acestor atacuri politice, nu vrem să luăm în calcul nici acţiuni politice care nu fac altceva decât să creeze premizele unei crize politice, de aceea preocuparea noastră principală o reprezintă rezolvarea problemelor pe care societatea le are, dat fiind accentuarea crizei în primul semestru. PDL nu va răspunde provocărilor, pentru că această comisie împotriva Elenei Udrea este un demers politicanist, care este un fel de provocare", a declarat Adriean Videanu după şedinţa BPN al PDL.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei, că atacurile PDL la adresa PSD au drept cauză "onoarea rănită" a Elenei Udrea, replica secretarului general al PDL, Vasile Blaga, fiind că aceasta este opinia lui Geoană, care are păreri "puţine, dar fixe".
Elena Udrea a declarat, luni, comentând afirmaţiile lui Mircea Geoană potrivit cărora atacurile PDL vin din "onoareal rănită" a ministrului Turismului, că şeful PSD nu îşi dă seama că vine o vârstă când anumite exprimări îl fac penibil, menţionând că acest lucru e valabil şi pentru Viorel Hrebenciuc.