Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis ca, începând din 8 august, direcţiile judeţene să demareze controale zilnice în taberele de copii, pentru verificarea modului în care agenţii economici respectă regulile privind igiena alimentelor.
Orice neregulă în domeniul siguranţei alimentare va fi sancţionată conform legislaţiei în vigoare, susţine ANSVSA într-un comunicat de ieri.
În ultima perioadă, au fost semnalate cazuri în care copiii trimişi de părinţi în tabere şcolare au fost internaţi în spitale. Controalele Autorităţii au ca scop prevenirea unor astfel de situaţii provocate de "inconştienţa unor astfel de agenţi economici", a explicat preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, citat în comunicat.
Controalele vor fi realizate, în fiecare dimineaţă, de către inspectori din cadrul serviciilor de inspecţii, siguranţa alimentelor şi de igienă veterinară din cadrul direcţiilor judeţene.
Orice neregulă sesizată în domeniul siguranţei alimentelor poate fi reclamată la "Call Center"- ul ANSVSA, 0800.826.787, număr apelabil gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. Sesizările primite vor fi verificate de către inspectorii Autorităţii şi vor fi soluţionate în termen de 48 de ore.
Un număr de 24 de copii aflaţi într-o tabără şcolară la Bran au fost internaţi, în noaptea de joi spre vineri, la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi la Spitalul de Copii cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat produse din bucătăria pensiunii din Bran, unde erau cazaţi. Copiii au vârste cuprinse între şapte şi 14 ani şi sunt din Bucureşti, Bacău, Constanţa şi Sibiu.
Aproximativ 20 de copii aflaţi într-o tabără în staţiunea Venus au ajuns, în 21 iulie, la Spitalul Municipal Mangalia, cu stări de vomă şi dureri abdominale, ei fiind diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară. Reprezentanţii DSP Constanţa spuneau însă că grupul de copii călătorise 10-12 ore cu trenul, în căldură, şi că este posibil să li se fi făcut rău din această cauză, fără să fie vorba despre o toxiinfecţie alimentară.
Reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Braşov şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Braşov au făcut o anchetă la pensiunea din Bran unde au fost cazaţi copiii, unitatea turistică fiind închisă.
La rândul său, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va propune elaborarea unui act normativ prin care să fie informată la nivel local în cazul excursiilor cu grupuri de peste zece persoane sub 18 ani, care sunt cazate mai mult de cinci zile.