Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Baia Mare, că administraţiile locale din ţară au datorii de peste un miliard de euro la constructorii de şcoli, susţinând că unde lucrările sunt avansate se vor asigura bani pentru terminarea construcţiilor, indiferent de culoarea politică a primarilor.
"Datoriile administraţiilor locale faţă de constructorii de şcoli sunt de peste un miliard de euro, pentru că s-au contractat lucrări fără să existe şi bani", a declarat, într-o conferinţă de presă, premierul Emil Boc.
Boc a precizat că sunt aproximativ 4.000 de şcoli unde s-au contractat lucrări fără să existe acoperire de la buget, astfel încât s-a creat un "blocaj imens, pentru că lucrările de construcţie au rămas neterminate, agenţii economici care au executat lucrările sunt în pragul falimentului, iar primăriile aproape că sunt în incapacitate de plată".
Emil Boc a afirmat că situaţia survine "deciziei iresponsabile a guvernării anterioare", care nu a supravegheat cheltuirea banilor.
"S-a alocat un miliard pentru aceste lucrări, dar s-au făcut cheltuieli de zece miliarde", a spus Boc.
Premierul a afirmat că facturile restante la firmele care au executat lucrări de construcţie la şcoli vor fi plătite de Guvern, însă numai după ce se va face o ierarhizare a importanţei lor.
"Se va stabili stadiul fizic în care sunt şcolile. Acolo unde lucrările sunt cele mai avansate se vor asigura banii pentru terminarea construcţiei, indiferent de culoarea politică a primarilor", a afirmat Boc.
Un alt criteriu care va conta în alocarea fondurilor în continuare pentru şcolile în construcţie va fi utilitatea.
"Nu vom plăti acolo unde şcolile urmează să se desfiinţeze la anul. Vom urmări eficienţa şi randamentul şcolar", a conchis primul-ministru.