Fermierii care au depus proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală, declarate eligibile în noiembrie-decembrie 2008, dar care nu au fost selectate pentru finanţare din lipsă de fonduri UE, pot obţine credite cu o dobândă anuală efectivă de 6,5%.
Măsura este inclusă în cadrul programului "Fermierul", care prevede acordarea de credite în condiţii avantajoase pentru investiţiile în agricultură, precum dobândă redusă, şi se adresează investitorilor care au depus proiecte prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, dar care nu au primit sprijin din bani europeni.
Dobânda la creditele acordate pentru modernizarea exploataţiilor agricole va fi de 5%, astfel încât rata anuală efectivă va fi de până la 6,5%.
"În plus, programul «Fermierul» va permite acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, atât pentru prima populare a fermelor de animale, cât şi pentru cei care au deja fermele în exploatare şi doresc să se dezvolte prin achiziţionarea de animale cu valoare genetică ridicată", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Prevederile fac parte dintr-un ordin al ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, care modifică Ordinul pentru aprobarea tipurilor de investiţii şi a plafoanelor maxime ale creditelor care se acordă în anul 2009, privind stimularea investiţiilor în agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, precum şi în activităţi nonagricole.
Plafoane de creditare diferenţiate
Plafoanele de creditare acordate în 2009 vor fi diferenţiate în funcţie de capacitatea de exploatare a solicitantului, care va fi stabilită în urma verificărilor efectuate de o comisie de specialişti din MAPDR constituită prin ordin de ministru, se mai arată în comunicat.
Potrivit MAPDR, în perioada 2006-2009, din fondul alocat de instituţiile financiare pentru creditarea investiţiilor a fost plătită către beneficiarii proiectelor contractate suma de 586 milioane lei, reprezentând 92% din fondurile alocate programului "Fermierul".
Programului Naţional de Dezvoltare Rurală a fost lansat în luna martie a anului trecut, România beneficiind, prin intermediul acestuia, de fonduri UE de circa opt miliarde euro, până în 2013, la care se adaugă contribuţia statului român, de 20% din valoarea totală a proiectelor, reprezentând circa două miliarde de euro.
Premierul Emil Boc a declarat, joi, că proiectele eligibile de dezvoltare a satelor pentru care nu vor putea fi contractate fonduri comunitare, din cauza depăşirii plafonului de 700 milioane euro stabilit de Uniunea Europeană, vor fi finanţate de la buget, într-un program naţional de modernizare a mediului rural.