Comisia Ridzi propune premierului revocarea din funcţie a ministrului Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi şi cercetarea acesteia pentru delapidare şi abuz în serviciu, anchetă a ANAF, sesizarea Consiliului Concurenţei şi a Curţii de Conturi în cazul contractelor cu Artisan şi Mark.
Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul Ridzi, liberalul Alina Gorghiu, a spus că membrii comisiei, cu excepţia PDL, care a făcut opinia separată, cer un control al ANRMAP, ca urmare a faptului că instituţia a girat o licitaţie ilegală.
Conform deputatului PNL, comisia a constatat că Monica Ridzi a minţit când a susţinut că nu a ştiut de existenţa unei scene, aflată în proprietatea MTS, în condiţiile în care ministrul a semnat pentru alocarea sumelor necesare plăţii ratelor de leasing pentru aceasta.
Potrivit raportului comisiei, sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare în cazul ministrului Ridzi, dar şi cele de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Deficienţe, dar nu ilegalităţi
Parlamentarii PDL din Comisia Ridzi fac opinie separată, elaborând propriul raport, conform căruia există deficienţe în cazul contractelor pentru Ziua Tineretului, dar nu sunt ilegalităţi şi probatoriul este insuficient, astfel încât nu se pot pronunţa pentru începerea urmăririi penale în acest caz.
Cei cinci semnatari ai acestui raport separat al PDL solicită continuarea activităţii Comisiei parlamentare de anchetă în legătură cu cazul Ridzi.
Ei afirmă că nu se pot pronunţa în legătură cu cererea PNL de începere a urmăririi penale a ministrului Tineretului şi sportului din cauza rechizitoriului insuficient.
Deputaţii PDL din Comisie afirmă însă că solicitarea PNL nu va rămâne fără răspuns în condiţiile în care de acest caz se ocupă şi DNA.
Ei au acuzat, pentru a justifica elaborarea unui raport separat faţă de cel al Comisiei parlamentare de anchetă în cazul Ridzi, faptul că s-a decis nejustificat scurtarea programului acesteia şi că audierile nu au fost terminate.
Boc aşteaptă decizia unei autorităţi a statului
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, după prezentarea concluziilor comisiei de anchetă în cazul ministrului Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, că va decide demiterea din funcţie doar dacă începerea urmării penale este solicitată de către o autoritate a statului prevăzută de Constituţie.
Ca exemple de autoritate a statului recunoscută de Constituţie, premierul a avansat Camera Deputaţilor, Senatul, Preşedinţia.