Taxele pentru eliberarea actelor de identitate, precum şi cele pentru examinarea persoanelor care doresc permis de conducere auto vor fi comasate în taxe unice, dar la suma cea mai mare percepută în prezent, în unele cazuri creşterea rezultată fiind de 4 ori mai mare comparativ cu valorile actuale.
Noile taxe sunt incluse într-o ordonanţă de urgenţă care nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, dar este avizată de Ministerul Finanţelor.
4 lei pentru actele de identitate
Documentul, obţinut de MEDIAFAX, stabileşte că la eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea sau prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie, precum şi la înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români va fi percepută o taxă unică de 4 lei.
În prezent, pentru eliberarea actului de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani, la expirarea termenului de valabilitate, la modificarea datelor de stare civilă, la schimbarea fizionomiei, domiciliului, denumirii străzii, stabilirea sau restabilirea domiciliului în România este plătit un timbru fiscal în valoare de 1 leu, în timp ce suma maximă de 4 lei este achitată doar în cazul pierderii, furtului, deteriorării sau distrugerii actului de identitate.
Ordonanţa mai prevede că pentru examinarea candidaţilor care au absolvit şcoala de conducători de autovehicule în vederea obţinerii permisului de conducere auto va fi percepută o taxă unică de 5 lei, pentru categoriile şi subcategoriile de permise A, A1, B, B1 şi B+E.
Aceste categorii de permise sunt diferenţiate în prezent la plată, iar taxa de 5 lei reprezintă valoarea maximă solicitată candidaţilor.
Astfel, pentru un permis de categoria A (pentru toate vehiculele motorizate pe două roţi ) se plăteşte în prezent o taxă de 4 lei, iar pentru categoria A1 (motorete cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 50 cc şi care nu pot depăşi o viteză de 50 km/h) este solicitată o taxă de 3 lei.
Suma maximă de 5 lei, introdusă în ordonanţă ca taxă unică, este percepută în prezent doar pentru permisele de categorie B (autoturisme cu masa maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi cu cel mult 9 locuri), B1 (vehicule care pot fi conduse de la 16 ani) şi BE (autoturism cu remorcă).
Taxă unică la examenul auto
Ordonanţa Guvernului introduce totodată o taxă unică de 24 lei pentru examinarea candidaţilor cu şcoala auto absolvită în vederea obţinerii permisului din categoriile şi subcategoriile C, C1, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E.
Taxa este însă semnificativ mai mare raportat la suma solicitată în prezent pentru permisul de categoria C1 şi D1 (vehicule comerciale cu masa maximă de mai mică sau egală cu 7,5 tone, respectiv microbuz cu maximum 17 locuri), de 10 lei, precum şi pentru C1E (vehicul comercial cu remorcă şi masa maximă de până la 12 tone), D1E (microbuz cu remorcă şi masa maximă de până la 12 tone), şi D (autobuze), de 12 lei.
Noua taxă unică depăşeşte în valoare şi suma percepută în prezent pentru acordarea permisului de categoria DE (autobuz cu remorcă), de 15 lei, şi se apropie doar de taxa cerută pentru permise C (vehicule comerciale grele) şi CE (tir), de 27 lei.
În acelaşi timp, ordonanţa introduce o taxă unică de 72 lei pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, a candidaţilor respinşi de trei ori la examenul de obţinere a permisului şi a persoanelor care nu au absolvit o şcoală de conducători auto, în condiţiile în care acestora le este percepută în prezent o taxă înmulţită cu doi, trei sau de cinci ori cu suma cerută în cazul examinării celorlalţi candidaţi.
Astfel, persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere le este perceput în prezent dublul taxei cerute celorlalţi candidaţi pentru categoria respectivă de permis (între 6 şi 54 lei), pentru candidaţii respinşi de trei ori se cere triplul taxei plătite de celelalte persoane înscrise la examen (între 9 şi 81 lei), iar persoanele care nu au absolvit şcoala auto plătesc o taxă înmulţită de cinci ori cu suma plătită de ceilalţi candidaţi (între 15 şi 135 lei).
În ceea ce priveşte taxa de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone inclusiv, prin ordonanţa Guvernului este introdusă o taxă unică de 52 lei. Noua taxă reprezintă din nou o comasare la valoarea cea mai mare, în condiţiile în care pentru înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor cu masa totală de până la 750 kg inclusiv se plăteşte în prezent 26 lei, iar o taxă de 52 lei este percepută doar pentru autovehicule şi remorci cu masa totală între 750 kg şi 3,5 tone.
Ordonanţa care reduce numărul unor taxe şi tarife nefiscale este argumentată de Guvern atât prin costurile de administrare superioare încasărilor efective, dar şi prin criza financiară care afectează direct cetăţenii ale căror resurse sunt diminuate.
Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului, că Guvernul a desfiinţat, redus sau comasat 189 de taxe şi tarife dintr-un total de 491. Dintre acestea, un număr de 42 taxe au fost eliminate, iar celelalte au fost reduse sau comasate.
"Se apreciază că, prin reducerea celor 189 de taxe şi tarife, practic cetăţeanul econoniseşte o sumă cuprinsă în jurul la 75 milioane euro pe un an întreg", a spus Boc.
El a mai anunţat că Ministerul Finanţelor va prezenta Guvernului, până la începutul lunii septembrie, un nou set de propuneri pentru comasarea şi reducerea taxelor şi tarifelor parafiscale.