Procesul în care Adrian Năstase este judecat în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii" a fost suspendat şi dosarul va fi trimis la Curtea Constituţională, după ce instanţa supremă a admis, ieri, o excepţie de neconstituţionalitate privind ordonanţa de înfiinţare a DNA invocată de avocaţi.
Această decizie este definitivă potrivit normelor legale, iar procurorii DNA nu mai pot formula recurs în acest caz, fiind vorba de o decizie de admitere a unei excepţii de neconstituţionalitate.
Astfel, dosarul va fi scos de pe rolul instanţei supreme şi trimis Curţii Constituţionale pentru dezbaterea excepţiei invocate.
Avocatul Dianei Gasparovici a invocat, ieri, în faţa instanţei supreme, că OUG 134/2005 pentru modificarea şi completarea OUG 243/2002 privind Parchetul Naţional Anticorupţie este neconstituţională pentru că Guvernul nu a motivat potrivit normelor legale, urgenţa introducerii acestei ordonanţe.
Avocatul a arătat că s-a invocat formal necesitatea restrângerii competenţei PNA în combaterea corupţiei la cazurile de mare corupţie având în vedere calitatea făptuitorului şi valoarea prejudiciilor.
Apărătorul a arătat că OUG 134/2005 contravine alineatelor 4 şi 6 ale art.115 din Constituţie, precizând că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale şi nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.
Instanţa supremă urmează să ia o decizie în acest dosar.
Năstase: Băsescu voia vot negativ pe urmărirea penală ca să mă facă ţap ispăşitor pentru raportul CE
Fostul premier Adrian Năstase a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Camerei, Roberta Anastase, ar fi dorit un vot negativ al Parlamentului pe cererea de începere a urmăririi penale împotriva sa, pentru a-l face ţap ispăşitor în ceea ce priveşte Raportul CE pe Justiţie.
"Lui Traian Băsescu îi trebuie un ţap ispăşitor pentru Raportul de ţară pe Justiţie. În momentul de faţă, Parlamentul nu mai are nici un dosar de rezolvat - dosarul lui Şerban Mihăilescu a fost aprobat - şi atunci a inventat un nou dosar, trimiţând petru repetarea votului un dosar pe care Parlamentul s-a pronunţat în august 2008", a precizat Năstase, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX.
Potrivit lui Năstase, preşedintele Traian Băsescu ar fi aşteptat, împreună cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase, un vot negativ al Parlamentului pe o cerere de începere a urmăririi penale împotriva sa, ca să aibă un ţap ispăşitor şi să poată afirma că Parlamentul foloseşte instituţia imunităţii.
Năstase a subliniat ideea că cele trei grupuri parlamentare - PSD, PNL şi UDMR – care au părăsit sala de plen nu au acceptat să fie "cobai" pentru experimentele lui Traian Băsescu şi de aceea au cerut un vot privind admisibilitatea cererii procurorului general, pornind de la ideea că această cerere încalcă articolul 147 din Constituţie referitor la aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale.
Potrivit lui Năstase, deputaţii care şi-au dat seama de această "şmecherie ieftină şi politicianistă" au cerut ca cererea de începere a urmăririi penale să fie examinată sub aspectul admisibilităţii, considerând că nu poate fi acceptată, întrucât încalcă Constituţia, principiile de drept şi autoritatea de lucru judecat.
„În aceste condiţii bătălia a fost de fapt între şmecheria lui Traian Băsescu şi Constituţie. Noi am cerut o decizie de principiu, în sensul că o astfel de cerere de repetare a unui vot din Parlament este inadmisibilă. Asta a fost miza de astăzi şi şmecheria pe care au încercat să o folosească", a opinat Năstase.
El a arătat că folosirea unei astfel de "şmecherii" arată faptul că lui Traian Băsescu îi este teamă de Raportul CE privind Justiţia.
"Lui Traian Băsescu îi este teamă de raportul pe Justiţie şi are şi de ce, pentru că o astfel de Justiţie în care procurorul general îşi permite să facă o cerere către Parlament încălcând Constituţia are mari probleme", a conchis Năstase.
Grupul PSD din Camera Deputaţilor s-a retras, ieri, de la dezbaterile privind solicitarea procurorului general de reluare a votului asupra cererii de avizare a începerii urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase, aceeaşi decizie fiind luată şi de deputaţii UDMR şi PNL, şedinţa fiind suspendată.
(17 iun 2009, 17:44:00