Sindicaliştii din Educaţie aşteaptă de la Ministerul Educaţiei un calcul la nivel naţional cu privire la ponderea sporurilor în totalul cheltuielilor şi cer ca în salariul de bază să rămână doar sporul de vechime, restul, printre care ce de performanţă şi cel de dirigenţie să fie acordate separat.
La finalul discuţiilor de ieri, de la Ministerul Educaţiei, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu, a spus că sindicatele vor să vadă care este influenţa sporurilor în totalul cheltuielilor, cu excepţia sporului de vechime care este inclus în salariul de bază.
Hancescu a precizat că, în urma acestui calcul va fi făcută o analiză pentru a se vedea cât vor reprezenta sporurile pe care le primesc cadrele didactice respectiv: sporul de rural, sporul de învăţământ special, salariul de merit şi gradaţia de merit pe care sindicaliştii spun că este posibil să le contopească într-un singur spor, practica pedagogică şi sporul de simultan.
Liderul sindical a susţinut că sindicatele din învăţământ vor să rămână în salariul de bază doar sporul de vechime, iar sporul de dirigenţie să fie scos şi acordat ca spor separat pentru că altfel nici un profesor nu va dori să predea dirigenţia la o clasă pentru că nu este plătit în plus.
De asemenea, sindicaliştii vor introducerea unui nou spor pentru cadrele didactice, şi anume sporul de performanţă.
"În funcţie de calculul pe care îl aşteptăm din partea Ministerul Educaţiei vom face o analiză pentru a vedea cât poate reprezenta sporul de performanţă, astfel încât să nu se depăşească 30% nivelul sporurilor. Acest spor de performanţă trebuie să fie cât mai consistent. Noi propunem ca, în medie, acesta să fie 10% din totalul fondurilor destinate sporurilor. Astfel, un profesor să poată primi acest spor de 30%, iar altul să nu primească nimic. Scopul acestui spor este stimularea performanţei. El trebuie acordat în funcţie de progresul şcolar al elevului", a explicat Hancescu.
De asemenea, liderul FSLI a spus că ministrul Educaţiei este de acord cu introducerea acestui spor pentru creşterea performanţei şi că se aşteaptă o decizie de la Ministerul Muncii pe această temă.
De asemenea, sindicatele nu sunt de acord cu indemnizaţia de conducere propusă de Ministerul Muncii, respectiv ca un director de liceu să aibă o indemnizaţie de conducerea de 0,7% din salariul minim, sindicatele propunând un minim de 1,5%.