Carnea de porc poate fi consumată fără nici o problemă pentru că autorităţile au luat toate măsurile necesare de protecţie şi monitorizare, dar este important şi ca fiecare român să respecte regulile elementare de igienă personală, a declarat, joi, premierul Emil Boc.
Întrebat de presă, joi, la finalul conferinţei "Mediafax talks about energy" dacă are în vedere convocarea comandamentului pentru situaţii de urgenţă în contextul apariţiei primelor cazuri suspecte de gripă porcină, premierul a răspuns că acest comandament este "în derulare" şi au fost luate "toate măsurile de precauţie".
"Avem situaţia sub control, folosim toate procedurile standard din UE conform celor precizate de OMS şi sperăm să o menţinem sub control. Carnea de porc poate fi consumată, nu este nici o problemă în ţară, măsurile de precauţie la intrarea în ţară, monitorizarea cazurilor suspecte şi de izolare a celor care există sunt făcute, important este ca şi noi, fiecare român să respectăm regulile elementare de igienă personală pentru a preveni o eventuală extindere", a declarat Emil Boc.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că de miercuri România figurează oficial pe lista ţărilor în care virusul AH1N1 este confirmat.
Primul caz din România de gripă cu noul virus AH1N1 a fost identificat la o femeie din Bucureşti, revenită din SUA în 23 mai, împreună cu cei doi copii ai săi, cu vârste de un an şi trei luni, respectiv trei ani şi jumătate. Cei trei au fost aşteptaţi la aeroportul de tatăl femeii.
Femeia a fost internată, marţi, la Institutul "Matei Balş", de unde a fost externată miercuri, împreună cu cei doi copii ai săi.
Consilierul ministrului Sănătăţii Geza Molnar a declarat, miercuri, că în cazul copilului în vârstă de un an şi trei luni al femeii şi al tatălui acesteia a fost confirmată infectarea cu noul virus gripal A H1N1, rezultatele finale urmând să fie cunoscute joi.
"Cei doi au fost confirmaţi pozitiv la primul test, dar acesta se reface, iar rezultatul final va fi cunoscut abia mâine (joi - n.r.), după care probele vor fi trimise la laboratorul de la Londra", a spus, miercuri, Geza Molnar.
Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere, adică de la persoană la persoană, din secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când secreţiile ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc.
Vaccinul împotriva gripei umane nu protejează împotriva gripei de tip AH1N1, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire.