Întrebat dacă alimentele se vor scumpi ca urmare a secetei, Sârbu a spus că nu se va întâmpla acest lucru pentru că efectele secetei nu au început să apară.
El a anunţat, miercuri, că seceta şi îngheţul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale în toamnă şi primăvară, din suprafaţa totală de şapte milioane de hectare şi că ar putea declara starea de calamitate.
Sârbu a arătat că fermierii ale căror terenuri sunt afectate ar putea să primească despăgubiri din fondul special de intervenţii al guvernului.
Băsescu a discutat cu ministrul Agriculturii despre efectele secetei
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, ieri după-amiază, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Agriculturii Ilie Sârbu, pentru a discuta despre afectele secetei, au declarat surse ministeriale.
Întâlnirea a avut loc după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat, miercuri, că în lunile iulie şi august va fi atins maximul de secetă din 2009, această vară fiind la fel de secetoasă ca cea din 2000, însă nu vor fi impuse restricţii de consum al apei pentru populaţie.
Fermierii afectaţi de secetă trebuie să anunţe APIA în 10 zile
Fermierii care solicită sprijin financiar pentru suprafeţele agricole la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trebuie să depună în cel mult 10 zile de la primire acte doveditoare, în cazul în care culturile le-au fost calamitate, altfel riscând să piardă subvenţiile.
"APIA reaminteşte fermierilor care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi ale căror culturi au fost calamitate că trebuie să anunţe, în scris, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la obţinerea actelor doveditoare, apariţia cazului de forţă majoră (care include şi starea de calamitate - n.r.)", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Potrivit regulamentelor europene, fermieri trebuie să înştiinţeze agenţia de plăţi de apariţia unui caz de forţă majoră, respectiv culturi calamitate, pentru a nu risca să piardă sprijinul financiar pe suprafaţă.
Astfel, fermierii trebuie să depună la centrele APIA o declaraţie-înştiinţare, precum şi actele doveditoare ale fenomenului invocat.
În cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate (îngheţ, inundaţii, secetă), pentru care nu există un act normativ naţional, fermierii trebuie să prezinte drept dovadă, alături de înştiinţare, copie după procesul verbal de calamitate sau adeverinţă de la primăria pe raza căreia se află terenul.
În situaţia în care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se află într-o zonă declarată calamitată printr-un act normativ naţional, fermierii nu trebuie să mai depună la centrele APIA nici un alt act doveditor, ci doar înştiinţarea. Numai în baza ambelor acte menţionate (actul normativ naţional şi înştiinţarea), APIA ia în considerare cazul de forţă majoră.
APIA a primit, până la 15 mai, 1,086 milioane de cereri pentru plăţile la hectar din fonduri UE, aferente unei suprafeţe totale de 9,286 milioane de hectare.
Campania de depunere a cererilor de sprijin pentru suprafaţa agricolă cultivată a început la 2 martie, iar fermierilor care vor depune cereri în perioada 16 mai - 9 iunie li se vor percepe penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.