România intenţionează să se împrumute de pe pieţele finaciare internaţionale în a doua jumătate a anului, până la primirea celei de-a doua tranşe a finanţării coordonate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi, citat de Bloomberg.
Guvernul intenţionează să adopte decizia de împrumut şi cadrul legal necesar în această lună, iar o emisiune de obligaţiuni ar putea avea loc începând cu luna septembrie, a declarat Drăgoi, prezent la reuniunea organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) la Londra.
"Luând în calcul programul de asigurare (de la FMI - n.r.) pe care îl avem, motiv de încredere, avem ce să prezentăm investitorilor", a spus Drăgoi.
Totodată, oficialul Ministerului Finanţelor consideră că România ar putea înregistra o contracţie economică mai redusă decât estimarea FMI de 4%, ca urmare a programelor guvernamentale de investiţii pentru sprijinirea constructorilor auto sau dezvoltarea infrastructurii.
"Credem că vom avea rezultate mai bune decât minus 4%. Avem ingredientele pentru aşa ceva", a spus el.
Autorităţile române au convenit cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.
Tranşele din împrumutul de la FMI vor fi atrase, în următorii doi ani, din şase în şase luni, pe baza îndeplinirii condiţiilor stabilite. Prima parte a împrumutului, în valoare de cinci miliarde de euro, a intrat la rezerva BNR la începutul lunii mai.
Tot la începutul lunii mai, Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare a avizat un împrumut de 5 miliarde de euro acordat României de către Comisia Europeană. Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului.