Guvernul a aprobat, ieri, înfiinţarea Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, instituţie care va prelua secţii, compartimente, structuri paraclinice şi ambulatorii de profil din cadrul unităţilor sanitare ale municipiului.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, noua structură va beneficia de circuite funcţionale adecvate şi aparatură performantă. În institut se va putea dezvolta şi cercetarea ştiinţifică, întrucât toată activitatea va fi în acelaşi loc, cu elaborarea unor programe eficiente de screening, dezvoltarea şi implementarea unor metode de analiză epidemiologică de raportare a cazurilor (registru de cancer), dar şi perfecţionarea metodelor statistice de studiu.
Spaţiile acestei unităţi se vor înscrie în necesarul funcţional al unei unităţi sanitare cu profil oncologic conform reglementărilor legale în vigoare.
Secţiile noului spital vor fi organizate, restructurate şi dimensionate astfel încât să ofere populaţiei din toate judeţele Moldovei creşterea accesibilităţii la servicii complete, eficiente şi de calitate, precum şi un sistem medical integrat, multidisciplinar a specialităţilor pentru toate localizările neoplazice, potrivi unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii, Institutul Regional de Oncologie Iaşi, prin dotările de excepţie de care va beneficia, va permite o abordare diagnostică şi terapeutică, completă şi complexă a pacientului oncologic, asigurându-se atât serviciile medicale cât şi cele chirurgicale.
Investiţia este în derulare în acest moment şi va fi finalizată până în decembrie 2009.
În prezent, pacienţii adulţi cu patologie oncologică sunt trataţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" Iaşi, unde există o secţie clinică de oncologie medicală, o secţie clinică de radioterapie, un număr de paturi în secţia de hematologie, precum şi în cadrul celor două secţii clinice de chirurgie generală, un laborator de radioterapie şi laboratoare de medicină nucleară, cabinete de oncologie.
Spaţiile în care se desfăşoară activitatea, precum şi dotările sunt insuficiente deoarece patologia a crescut mult în ultima perioadă, adresabilitatea fiind mare, în acest spital venind toate cazurile grave din zona Moldovei, a precizat sursa citată.