Secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu, a declarat, ieri, că există propuneri care stabilesc ca salariul preşedintelui să fie cel mai mare însă în acest sens este aşteptată o decizie politică.
Preşedintele Sindicatului "ProLex", Vasile Lincu, a declarat, la finalul discuţiilor, că s-au făcut paşi importanţi fiind finalizată prima etapă a grilei şi fiind stabilit că salariul minim pe economie reprezintă baza ierarhiei.
Lincu a mai precizat că, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, ar putea să se ţină cont de modelul german în elaborarea legii care propune patru scheme de funcţii.
În şedinţa de Guvern de miercurea viitoare se va stabili dacă sporurile vor reprezenta 30% din venituri în funcţie de poziţia respectivă sau la nivelul întregului sistem bugetar.
Prima etapă a grilei de salarizare, finalizată
Grupul care lucrează la elaborarea grilei unice de salarizare a finalizat prima etapă a acesteia, stabilind ca, în raportul 1 la 15 dintre salariile mici şi cele mari, unu va fi reprezentat de salariul minim pe economie, iar Guvernul va hotărî în şedinţa de săptămâna viitoare cine va fi 15.
Potrivit schemei de echivalare finalizată la Ministerul Muncii în primul nivel cu medicul primar de clinică sunt echivalate funcţii precum subcomisar, conferenţiar universitar, maior, consilier superior din Ministerul Finanţelor Publice, judecător de tribunal, consilier probaţiune, asistent judiciar, procuror tribunal, consul, artist liric de operă, consilier superior de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Cel de-al doilea nivel face echivalarea cu profesorul gradul I de liceu cu vechime de 6-10 ani cu inspector din cadrul MAI, locotenent cu studii superioare de lungă durată şi masterat de la MApN, expert principal sau inspector principal de la Ministerul Finanţelor Publice, grefier gradul II studii superioare de la Ministerul Justiţiei, consilier de relaţii gradul III, de la MAE, muzeograf gradul II, preot de parohie de la Ministerul Culturii, farmacist, fiziokinetoterapeut de la Ministerul Sănătăţii (MS), expert principal, consilier juridic principal şi auditor principal de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Cel de-al treilea nivel finalizat prevede echivalarea referentului superior în minister (studii medii) cu agent poliţie debutant (MAI), secretar de şcoală sau pedagog (MECI), funcţii corespunzătoare gradelor de soldat şi gradat voluntar, referent pentru personalul civil (MApN), referent superior (MFP), grefier, studii medii (Ministerul Justiţiei), curier de relaţii gradul II (MAE), referent superior (Ministerul Culturii), statistician medical sau laborant (MS) şi referent superior sde la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.