Întâlnirea şefului statului cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie s-a încheiat după aproximativ două ore şi jumătate de discuţii.
La discuţiile de la Cotroceni au participat liderii FSLI, Alma Mater, ai sindicatului "Spiru Haret", premierul Emil Boc, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, consilierul prezidenţial pentru Educaţie şi Cercetare Cristian Preda şi fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea, preşedintele Comisiei pentru elaborarea Strategiei privind învăţământul.
Băsescu a menţionat că au fost elaborate trei proiecte de legi de către o parte a membrilor Comisiei Miclea, împreună cu o serie de tehnicieni. Preşedintele a spus că aceste documente vor deveni cu adevărat proiecte de legi când Guvernul va avea propriul punct de vedere asupra lor, menţionând însă că actele trebuie lansate în dezbatere publică.
Preşedintele Băsescu a precizat că evaluarea făcută de Comisia Miclea asupra sistemului de învăţământ, Pactul pentru educaţie şi Strategia pentru reforma educaţiei au fost concretizare în trei proiecte de legi: o lege cadru a învăţământului continuu, o lege a învăţământului preuniversitar şi o lege a învăţământului universitar.
"Nu vă cer să vă pronunţaţi asupra lor, nici eu nu mă pot pronunţa", a spus Băsescu sindicaliştilor. El a ţinut să adauge că respectivele proiecte de legi i-au plăcut.
"Mi le asum, ca rezultat al Comisiei", a spus Băsescu, precizând că aceste acte nu vor dobândi calitate oficială până când Guvernul nu se va pronunţa asupra lor.
Băsescu şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca membrii Guvernului să continue să coopereze cu cei care au lucrat la elaborarea proiectelor. Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, acest moment reprezintă o încheiere a mandatului pe care şi l-a asumat legat de învăţământ, atât cât poate face şeful statului din acest punct de vedere.
De asemenea, preşedintele Băsescu a declarat, la începutul întâlnirii cu sindicatele, că înţelege faptul că acestea pun sub semnul întrebării Strategia pentru Educaţie, dat fiind că nu a fost respectată condiţia privind creşterea salariilor cadrelor didactice.
Întâlnirea a avut loc după ce sindicatele din Educaţie au anunţat că organizează grevă, marţi, când este programată teza unică la Limba şi literatura română.
Analiză pentru boicotarea celei de-a doua teze unice
Liderii federaţiilor din Educaţie vor decide în 11 mai, dacă vor boicota şi cea de-a doua teză cu subiect unic programată pentru 13 mai, astfel cum au anunţat, ieri, decizia urmând să fie luată în baza analizării grevei din 5 mai şi a reacţiei Guvernului.
Astfel, liderii celor patru federaţii din învăţământ se vor întâlni, în 11 mai, pentru a analiza acţiunea desfăşurată în 5 mai, când este programată teza cu subiect unic la Limba română. În funcţie de aceste rezultate, dar şi de reacţia Guvernului, sindicaliştii vor decide dacă vor continua boicotarea şi celei de-a doua teze din 13 mai.
Potrivit liderilor sindicali, este posibil ca unele cadre didactice să se prezinte la unităţile de învăţământ, marţi, când este programată teza cu subiect unic la Limba română.
Liderii sindicali şi-au cerut scuze părinţilor şi elevilor pentru situaţia creată în zilele de susţinere a tezelor cu subiect unic, ei subliniind că "întreaga vină o poartă Guvernul, Parlamentul şi întreaga clasă politică".
Educaţia şi cercetarea sunt parte a ieşirii din criză şi nu o parte a crizei
Criza economică nu este o scuză pentru abandonarea proiectelor, iar lipsa banilor din învăţământ nu poate justifica lipsa ideilor, a atras atenţia, ieri, preşedintele Traian Băsescu, apreciind că "educaţia şi cercetarea sunt parte a ieşirii din criză şi nu o parte a crizei".
"Criza economică nu este o scuză pentru abandonarea proiectelor", a spus preşedintele, după întâlnirea cu sindicatele din învăţământ.
În opinia sa, lipsa banilor nu poate justifica lipsa ideilor din învăţământ.
Preşedintele a adăugat că, din perspectiva sa, "educaţia şi cercetarea sunt parte a ieşirii din criză", şi nu o parte a crizei.