Companiile cu capital majoritar sau integral de stat vor fi monitorizate mai strict pentru reducerea arieratelor şi creşterea gradului de profitabilitate, iar salariile vor fi majorate la nivelul acestor companii în raport cu nivelul de productivitate, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
El a amintit, la finalul şedinţei de ieri a Guvernului, că aceste proceduri sunt prevăzute în acordul de împrumut convenit de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional.
"Una dintre condiţiile agreate cu FMI este ca majorarea salariilor pentru companiile de stat care vor înregistra profit să fie făcută în strânsă legătură cu creşterea productivităţii muncii. Întreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic acţionar vor fi supuse unei proceduri de monitorizare al cărei scop este îmbunătăţirea performanţelor, care trebuie să se regăsească în ultimă instanţă în reducerea arieratelor între companii, reducerea arieratelor în economie şi creşterea profitabilităţii", a spus Pogea.
Ministrul a amintit că legea salarizării unitare în sectorul public nu va fi aplicată şi la nivelul întreprinderilor cu capital de stat, deoarece angajaţii acestora au contract individual de muncă şi nu sunt consideraţi ca fiind bugetari.
Guvernul a luat act, în şedinţa de ieri, de scrisoarea Fondului Monetar Internaţional prin care este aprobat acordul de împrumut convenit cu România, documentul urmând să fie transmis FMI şi Comisiei Europene pentru a fi aprobat de board-urile celor două instituţii.
Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.