Aproape o treime (32%) dintre români au încredere în Guvern pentru combaterea crizei economice, în timp ce 23% aşteaptă soluţii de la liderii UE, 10% consideră că măsurile cele mai eficiente vor veni din partea Statelor Unite, iar 9% se bazează pe FMI, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
În plus, 11% dintre români consideră că grupul celor mai bogate opt state ale lumii (G8) poate oferi cele mai bune răspunsuri împotriva efectelor crizei, se arată în concluziile sondajului, derulat în ianuarie-februarie 2009 la nivelul UE.
Totodată, 36% dintre români au încredere în măsurile anticriză adoptate individual la nivel local, în timp ce 39% consideră că cele mai adecvate soluţii trebuie să fie coordonate cu celelalte state membre UE.
La nivelul celor 27 de state membre, concluziile sondajului indică mai multă încredere (25%) în G8 decât în UE (17%) sau guvernele locale (14%).
În acelaşi timp, 79% dintre respondenţii români la sondaj susţin că criza economică le-a afectat situaţia personală, iar 75% sunt pesimişti în ceea ce priveşte consecinţele actualei crize în următorii cinci ani asupra propriului nivel de trai. Peste jumătate (58%) dintre cetăţenii UE resimt în plan personal consecinţele crizei financiare mondiale, potrivit concluziilor sondajului.
Circa 44% dintre români consideră că adoptarea monedei unice europene ar fi atenuat efectele crizei, 19% pronunţându-se în dezacord cu această opinie.
De asemenea, 31% dintre respondenţii români sunt de părere că moneda euro a atenuat efectele crizei la nivelul UE, iar 28% nu împărtăşesc acest punct de vedere.
Peste o treime (35%) dintre români doresc accelerarea procesului de adoptare a monedei euro în România, în timp ce 11% doresc încetinirea procedurilor.
Două treimi dintre cei intervievaţi consideră eficiente măsurile discutate în prezent de forurile UE pentru combaterea crizei, respectiv întărirea rolului instituţiilor europene în reglementarea sistemului financiar internaţional, supravegherea de către Bruxelles a grupurilor financiare importante şi supervizarea ajutoarelor şi programelor de sprijin din bani publici acordate de statele membre instituţiilor de credit.
România a convenit, în martie, asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Programul de ajutor extern urmează să fie discutat la începutul lunii mai de Consiliul Executiv al FMI de la Washington, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.
În ceea ce priveşte împrumut de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană, prima tranşă va fi deblocată la începutul lunii iulie, fondurile urmând să fie accesate de România până în primul trimestru din 2011.