Guvernul a decis să simplifice procedurile de redobândire şi acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români şi descendenţi ai acestora până la gradul III, prin modificarea Legii cetăţeniei din 1991, conform solicitării formulate în acest sens de către preşedintele Traian Băsescu.
"A fost luată decizia de simplificare a procedurilor de redobândire sau acordare a cetăţeniei române, având în vedere că există un număr mare de dosare aflate în curs de soluţionare", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Informaţia a fost confirmată, la finalul şedinţei, de premierul Emil Boc, care a arătat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Potrivit actului normativ, foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia prin naştere şi care au pierdut-o sau le-a fost ridicată din motive neimputabile lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III pot redobândi ori le se poate acorda cetăţenia română, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile legale, cu excepţia interviului prin care demonstrează că ştiu limba română.
"Este evident că ei au cunoscut şi cunosc limba română şi nu se mai impune condiţia interviului, care rămâne în vigoare pentru alte persoane care nu au avut niciodată cetăţenia română", a arătat Boc.
Termenul de verificare a condiţiilor pentru acordarea cetăţeniei va fi de maximum cinci luni de la depunerea cererii.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi, la Parlament, că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea cetăţeniei, astfel încât cetăţenii de etnie română din Republica Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română.
Potrivit datelor prezentate de preşedinte, la sediul ambasadei României de la Chişinău sunt depozitate 650.000 de plicuri cu cereri de acordare a cetăţeniei române, evaluarea fiind că numărul solicitărilor conţinute este de cel puţin 800.000 sau un milion.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că subiectul va fi discutat în şedinţa de ieri a Guvernului.
Deputatul PSD Tudor Panţîru a prezentat, ieri, un proiect legislativ care modifică Legea cetăţeniei române în sensul în care aceasta este recunoscută persoanelor care au dobândit-o prin naştere până la 22 decembrie 1989 şi nu au renunţat la ea, precum şi descendenţilor până la gradul II.
Panţîru a adus în discuţie acest proiect legislativ al cărui iniţiator este, alături de preşedintele PSD, Mircea Geoană, de preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean şi alţi parlamentari PSD, în contextul discursului preşedintelui Traian Băsescu din plenul reunit al celor două Camere.
Deputatul PSD a arătat că, din păcate, Traian Băsescu a vorbit despre accelerarea redobândirii cetăţeniei pentru basarabeni şi a cerut Guvernului să pregătească o Ordonanţă de Urgenţă pentru soluţionarea acestei chestiuni, el apreciind că ideea "redobândirii" cetăţeniei pentru basarabeni este "neconstituţională şi incorectă", ideea corectă fiind cea a recunoaşterii cetăţeniei pentru aceştia.