Fostul secretar general al Guvernului Eugen Bejinariu este cercetat de procurori pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, în urma unei plângeri a fostului şef al ONPCSB Ioan Melinescu, care îl acuză că nu a respectat atribuţiile pe care le avea în cadrul Oficiului.
În 19 februarie 2009, Ioan Melinescu, fost şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a depus la Parchetul instanţei supreme o plângere la adresa lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului, în prezent deputat PSD, pe care îl acuză de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, pentru că nu ar fi respectat şi îndeplinit o serie de atribuţii care îi reveneau, potrivit statutului, în cadrul ONPCSB.
Ioan Melinescu a fost citat la Parchetul instanţei supreme pentru audiere în acest caz în 31 martie.
Melinescu arată în plângerea împotriva lui Bejinariu că acesta "avea obligaţia de serviciu să asigure din punct de vedere organizatoric şi juridic buna funcţionare a ONPCSB".
Potrivit lui Melinescu, în 31 decembrie 2003, colonelul Anton Şerban Marin, reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în Plenul ONPCSB, a fost pensionat şi trecut în rezervă, ceea ce ducea "automat" la pierderea calităţii de membru al Plenului Oficiului.
Melinescu arată că deşi era obligat să emită o Hotărâre de Guvern privind încetarea mandatului de membru al Plenului ONPCSB pe numele colonelului, Bejinariu a refuzat să facă acest lucru, cu toate că, în 10 februarie 2004, Marin Şerban depusese la Secretariatul General al Guvernului declaraţia de avere la încetare de mandat.
Bejinariu ar fi trimis declaraţia de avere depusă de Marin la ONPCSB fără a elabora şi prezenta Executivului hotărârea de Guvern privind încetarea de drept a mandatului lui Marin.
În 1 ianuarie 2004, colonelul Marin a fost trecut în rezervă în urma pensionării. În document se arată că ONPCSB a sesizat comisia de cercetare constituită pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, pentru verificarea averii lui Marin, pe motivul că declaraţia sa de avere a fost depusă peste termenul prevăzut de normele legale în vigoare la acea dată.
În continuare, Melinescu arată că, în februarie 2004, ministrul Internelor de la acea vreme, Ioan Rus, a făcut o propunere de numire în Plenul ONPCSB pentru postul rămas vacant în urma plecării colonelului Marin. Această propunere i-a fost trimisă lui Bejinariu, cu avizul lui Melinescu, pentru promovarea Hotărârii de Guvern de numire a unui nou membru în Plenul ONPCSB.
Fostul şef al ONPCSB spune că Bejinariu nu a semnat în februarie 2004 acest act. Potrivit lui Melinescu, în iunie 2004, Bejinariu a redactat o Hotărâre de Guvern privind încetarea de drept a mandatului colonelului Marin, act despre care susţine că este un fals atâta vreme cât mandatul lui Marin încetase la momentul pensionării, adică în 31 decembrie 2003.
Astfel, arată Melinescu, colonelul Marin s-ar fi folosit de Hotărârea Guvernului 894 din 10 iunie 2004 la Comisia de Cercetare a Averilor şi ar fi întocmit o nouă declaraţie de avere pe care ar fi trecut data încetării mandatului din plenul ONPCSB ca fiind cea din HG 894.
În opinia lui Melinescu, HG 894/2004 este falsă pentru că "atestă încetarea calităţii de membru al plenului ONPCSB pentru Marin Şerban la data publicării acesteia în Monitorul Oficial (M.O.), adică la 10 iunie 2004, pe când în realitatea acesta şi-a încetat activitatea la Oficiu în 31 decembrie 2003, dată la care a fost pensionat".
Melinescu îl acuză pe Bejinariu că ştia toate aceste aspecte atât din presa scrisă, cât şi din mai multe documente oficiale pe care le-a primit la acea vreme în legătură cu pensionarea lui Marin.
De asemenea, Melinescu arată în plângere că Bejinariu a procedat nelegal şi în privinţa lui Doru Bulată şi Irina Mariana Georgescu, ambii foşti membri în Plenul ONPCSB, atunci când a emis Hotărârea de Guvern 894/2004 privind încetarea de drept şi a mandatului acestora. Potrivit lui Melinescu, mandatul lui Doru Bulată a expirat în 1 februarie 2004, când acesta şi-a depus demisia din calitatea de membtru al ONPCSB, iar mandatul Irinei Georgescu, în 7 aprilie 2004.
Melinescu mai spune că prin faptele sale Bejinariu "a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al ONPCSB", faptă care în opinia sa constituie infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Printre alte probe acesta a propus în plângerea sa audierea fostului ministru de Interne Ioan Rus, dar şi a fostului şef al IGPR chestorul Dumitru Sorescu.