Doar 11 la sută dintre persoanele cu handicap apte de muncă din punct de vedere al vârstei sunt angajate, a declarat, ieri, la lansarea unui proiect de înfrăţire instituţională, secretarul de stat de la Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap (ANPH), Doina Dreţcanu.
Şeful ANPH a precizat că deşi numărul persoanelor cu handicap care sunt angajate a crescut de la 9.600 în 2003, la circa 25.000 în prezent, ponderea acestora este în continuare redusă.
Doina Dreţcanu a mai spus că 19.300 dintre persoanele angajate au un handicap accentuat şi doar 3.700 nu prezintă probleme majore. Numărul redus de persoane care provin din această categorie socială şi sunt încadrate în muncă este cauzat de slaba pregătire profesională a acestora (doar 20 la sută au studii superioare), dar şi de neadaptarea locurilor de muncă de către angajatori.
Proiectul de înfrăţire instituţională "Sprijin pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi", derulat cu parteneri francezi, vizează punerea în aplicare a două concepte noi, adaptare rezonabilă şi dreptul la adaptare rezonabilă, integrate deja în dispoziţiile Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În cadrul proiectului, a fost elaborat şi documentul "Linii directoare privind adaptarea rezonabilă a locurilor de muncă în vederea facilitării integrării profesionale a persoanelor cu handicap", care face referire la noile măsuri privind facilitarea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap, introduse în Legea 448, şi analizează "Liniile directoare privind adaptarea rezonabilă" din Statele Unite şi Canada şi diversele modalităţi de transpunere a directivei europene în domeniu alese de statele membre.