O româncă a câştigat, ieri, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, un proces împotriva statului român, care trebuie să-i dea 4.000 de euro cu titlul de daune morale şi alţi 4.000 cheltuielile judiciare.
Petenta, Daniela Tarău, are 39 de ani şi este din Bucureşti. Femeia, angajată în cadrul unei firme care intermedia obţinerea de contracte de muncă în străinătate, a fost arestată pentru înşelăciune.
Potrivit unui comunicat de ieri al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), care a asistat-o în demersurile sale la CEDO, femeia a fost arestată preventiv timp de 11 luni, începând cu februarie 2001. Ea s-a plâns în faţa Curţii de încălcarea dreptului persoanei arestate preventiv de a fi eliberată după o durată rezonabilă a privării de libertate (apreciată în raport de conţinutul faptelor reţinute în sarcina sa şi de datele ce individualizează acea persoană), precum şi de încălcarea dreptului persoanei arestate de a contesta arestarea sau prelungirea acesteia în condiţii de egalitate a armelor între arestat şi procuror.
"În legătură cu procedura penală ce a urmat arestării preventive, reclamanta a mai susţinut şi încălcarea dreptului său la un proces echitabil, sub aspectul dreptului de a pune întrebări martorilor audiaţi în cauză şi de a cere şi obţine audierea martorilor în apărare", se mai arată în comunicatul APADOR-CH citat.
În decizia de ieri, CEDO a constatat în unanimitate că statul român a încălcat dreptul la libertate al reclamantei "deoarece autorităţile nu au justificat necesitatea prelungirii arestării preventive pe baza unui pericol pentru ordinea publică". În plus, reclamantei nu i-a fost asigurată "o participare adecvată şi o apărare efectivă în cadrul procedurii de recurs împotriva prelungirii arestării".
Potrivit modificărilor Constituţiei din 2003, durata măsurii arestării preventive în perioada cercetărilor nu poate depăşi şase luni.
Judecătorii CEDO au găsit vinovat statul român în cauza "Tarău împotriva României" şi pentru că, în cadrul procesului penal, reclamanta nu a putut obţine audierea majorităţii martorilor acuzării şi a nici unui martor propus de apărare.
În aceste condiţii, Curtea a decis ca reclamanta să primească 4.000 de euro cu titlul de daune morale şi încă 4.000 pentru a-şi acoperi cheltuielile judiciare.