Micii producători care vând în pieţe produse alimentare de origine animală cum ar fi carnea, brânza, ouăle nu vor mai trebui să se înregistreze la Registrul Comerţului ca persoane fizice autorizate (PFA) şi nu vor mai fi obligaţi să ambaleze fiecare produs vândut.
Reprezentanţii crescătorilor de oi s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii ANSVSA pentru a continua discuţiile pe marginea modificării ordinului care reglementează vânzarea în pieţe a produselor alimentare de origine animală (Ordinul 111/2007), începute săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii.
"S-a convenit asupra unor modificări şi sperăm să fie publicat în Monitorul Oficial cât mai repede. S-a eliminat sintagma de comerciant, a rămas doar cea de producător, iar producătorii nu vor mai fi obligaţi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată la Registrul Comerţului. Producătorii sunt înregistraţi în Registrul fermelor. De asemenea, s-au eliminat condiţiile draconice din stână, cum ar fi obligaţia de a încheia contract pentru salubrizare, să-şi tragă apă de nu ştiu unde, iar analizele produsului le vor face la laboratoarele din pieţe", a declarat preşedintele federaţiei sindicale Agrostar, Ştefan Nicolae.
În ceea ce priveşte etichetarea, producătorii vor fi obligaţi în continuare să eticheteze produsele, printr-o etichetă la vedere, unde vor menţiona însă doar numele producătorului, localitatea de provenienţă, produsul şi preţul, fără alte date precum data obţinerii şi condiţii de păstrare, aşa cum prevedea ordinul anterior.
"Vor eticheta şi recipientul în care aduc marfa la piaţă cu o etichetă de provenienţă, care va avea şi ştampila de la laboratorul pieţei, dar nu vor fi obligaţi să ambaleze fiecare produs în parte vândut, pentru că nu au această posibilitate", a spus Nicolae.
Aproximativ o sută de crescători de oi şi capre din mai multe judeţe ale ţării au pichetat în urmă cu două săptămână sediul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, solicitând anularea ordinului care reglementează vânzarea produselor de origine animală în pieţe.
Principalele nemulţumiri ale producătorilor se referă la obligaţia de a se înregistra la Registrul Comerţului şi de a respecta o serie de norme "aberante" privind activitatea în stână.
Ordinul a intrat în vigoare la 1 februarie 2009 şi prevede că micii producători pot vinde de la 1 februarie produse alimentare de origine animală (cum ar fi lapte, ouă, carne, peşte) în pieţe, târguri sau expoziţii, la nivel naţional, doar dacă s-au înregistrat la autoritatea sanitar-veterinară şi dacă respectă anumite condiţii de igienă.
Astfel, produsele trebuie să provină de la animale, păsări sau albine sănătoase şi să fie manipulate numai de persoane sănătoase, pentru a reduce riscul transmiterii vreunei boli. Totodată, produsele trebuie să fie nefalsificate, fără anomalii de miros, aspect sau consistenţă şi fără să fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite sau improprii.