Premierul Emil Boc a anunţat desecretizarea actul adiţional la contractul dintre Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi Sterling, precizând că a fost obţinut acordul companiei canadiene pentru prezentarea datelor din document, contractul, care acordă Sterling drept de exploatare petrolieră, nu doar de explorare după decizia CIJ, urmând să fie publicat pe site-ul ANRM.
El a arătat că textul contractului prevede că în porţiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia, situate în zona platoului continental al Mării Negre aflat în curs de delimitare între România şi Ucraina, titularul, respectiv Sterling Resources, va executa doar operaţiuni petroliere de explorare până la data hotărârii finale şi irevocabile a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga. După pronunţarea definitivă şi irevocabilă a deciziei CIJ Sterling Resources are dreptul de a executa operaţiuni petroliere de exploatare.
"Urmează să facem o suprapunere de suprafeţe, să vedem exact dacă au fost mărite suprafeţele prin acest contract faţă de cele existente, ce suprafaţă din cea trimisă spre exploatare face parte din cea câştigată de România la Haga. În al doilea rând, vom analiza sub aspect legal modalitatea prin care un contract de explorare şi împărţire a producţiei a fost transformat în contract de acord petrolier şi de concesiune. Vom studia tot cadrul legal şi de asemenea vom analiza şi oportunitatea realizării unui asemenea demers din perspectiva consecinţelor economice şi a evaluării pentru bugetul de stat", a spus Boc.
Premierul Emil Boc a cerut juriştilor din Guvern să caute soluţii legale pentru modificarea unor clauze din contractul pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, iar prevederile contractului dintre ANRM şi Sterling vor fi declasificate, au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Actul adiţional încheiat, prin hotărâre de guvern a fostului Cabinet, la contractul pentru cele două perimetre dintre Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd a fost discutat în şedinţa de ieri a Guvernului.
"Premierul a arătat, în discuţia din şedinţa Guvernului, că o clauză specială face ca anularea contractului să fie foarte dificilă, dar s-a decis ca juriştii Guvernului să caute o soluţie pentru modificarea anumitor clauze", au afirmat sursele citate.
Premierul Emil Boc l-a demis, miercuri, pe Bogdan Găbudeanu din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificării anexei la HG privind aprobarea actului adiţional la contractul pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia.
De asemenea, şeful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru în vederea elucidării condiţiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd.
Conducerea ANRM a fost preluată de Mărăcineanu Gelu Agafiel.
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, marţi, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina, ceea ce implică 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol.
Decizia Curţii a deschis discuţia despre exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi, în acest context, revenind în atenţia presei o hotărâre a Guvernului Tăriceanu, de la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagră către firma Sterling Resources.
Hotărârea 1446 a fost adoptată în 12 noiembrie 2008 şi este un act adiţional la Contractul de exploatare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent şi Sterling Resources Ltd., în calitate de concesionar.
Contractul iniţial de concesiune a fost semnat în 1992 de Enterprise Oil, care a devenit astfel prima companie străină care fora în zona maritimă a României.
"Ulterior, după ce a fost încheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin şi a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular. Aşadar, nu a fost încheiat un acord nou în 2008, ci doar un act adiţional prin care au fost convenite nişte prevederi contractuale, printre care o serie de programe de lucrări", a explicat, într-o emisiune televizată, Mihai Gherman, director general adjunct al ANRM.
De altfel, Gherman s-a ocupat de derularea operaţiunilor petroliere de explorare în sectorul românesc al Mării Negre şi a fost preşedintele Comitetului de Direcţie care coordona activitatea din perimetrele Midia şi Pelican.
Concesionările din Marea Neagră au fost acordate de Guvernul Stolojan în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate Guvernele României, iar hotărârea emisă de Cabinetul Tăriceanu în noiembrie 2008 nu a modificat conţinutul contractului, precizează PNL.
"Concesionarea a fost acordată de Guvernul Stolojan în anul 1992 şi a fost prelungită, succesiv, de toate Guvernele României. HG din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi în plus companiei în cauză şi nici nu a modificat conţinutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan", se arată în comunicatul remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX de PNL.
Conform liberalilor, HG din 12 noiembrie 2008 a adus doar schimbări de denumiri, ca urmare a unor modificări legislative - Legea Petrolului, acte normative de schimbare a denumirii unor instituţii.