Agenţii Poliţiei Rutiere care opresc şoferi în trafic vor fi obligaţi ca, dacă li se solicită, să le prezinte acestora legitimaţia de serviciu şi insigna, a stabilit Comisia juridică din Senat ca amendament la OUG 146/2008, care modifica OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Conform amendamentului propus de senatorul PSD Dan Şova, "în cazul opririi unui autoturism în circulaţie, indiferent de motiv, agentul de circulaţie este obligat, la cererea conducătorului auto, să prezinte legitimaţia de serviciu şi insigna".
Iniţiatorul amendamentului a explicat că a făcut această propunere pentru apărarea şoferilor împotriva asumarea identităţii false de poliţist a unor persoane, precum şi să limiteze posibilele abuzuri ale Poliţiei Rutiere.
La rândul său, preşedintele comisiei, Toni Greblă, şi-a exprimat opoziţia, motivând că prin aprobarea amendamentului ar fi restrânse obligaţiile agenţilor de circulaţie.
"Poliţiştii au nişte obligaţii de serviciu, prin care, atunci când opreşte pe cineva, trebuie să salute, să se prezinte şi să-i spună conducătorului auto scopul pentru care l-a oprit. Acum, practic, am restrâns, agentul se va legitima doar dacă i se solicită, altfel, poate să nici nu mai salute, să nu se mai legitimeze", a explicat Greblă motivul pentru care a votat împotriva amendamentului.
Amendamentul a fost aprobat cu şapte voturi favorabile şi unul împotrivă.
Alt amendament susţinut de Şova, dar respins de membrii comisiei, prevedea că, dacă agentul de circulaţie refuză să se legitimeze, atunci conducătorul auto nu mai are obligaţia de a-şi prezenta actele.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 146/2008 urmează să fie dezbătut în plen, decizia finală urmând a fi luată de Camera Deputaţilor.
Curtea Constituţională a constatat, potrivit decizie 742 din 24 iunie 2008, că prevederile articolului 111, aliniat 6 din OUG 195/2002 nu sunt constituţionale şi a cerut corectarea acestor prevederi referitoare la prelungirea dreptului de circulaţie auto.