Finanţele şi partenerii sociali au convenit asupra a 29 de măsuri anticriză, care vor fi incluse în bugetul din acest an, din planul iniţial de 67 de acţiuni propuse de sindicate şi patronate, a declarat, ieri, Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
Săptămâna trecută, reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au declarat că măsurile anticriză care vor fi adoptate imediat vor avea un impact bugetar de 3,84% din PIB, iar dacă se adaugă acţiunile propuse aflate încă în discuţii se ajunge la un total de cheltuieli de 4,6% din PIB.
Pentru 18 dintre măsurile aprobate s-a calculat impactul asupra bugetului, respectiv cheltuieli de 19,3 miliarde de lei, reprezentând 3,39% din PIB, şi un plus la venituri de 3,64 miliarde lei, sau 0,63% din PIB.
O primă măsură aprobată este achitarea obligaţiilor financiare certe, lichide şi exigibile ale administraţiei publice centrale şi locale (pentru facturi, subvenţii pentru agricultură, TVA) şi eşalonarea echilibrată a plăţii lunare a acestora, în primul trimestru al anului. Aceasta va produce un minus bugetar de 8 miliarde lei, respectiv 1,39% din PIB.
Finanţele şi partenerii sociali au mai decis reducerea achiziţiilor publice de bunuri şi servicii precum şi a dotărilor cu mobilier şi mijloace de transport, ceea ce va aduce un plus la buget de 3,6 miliarde lei, reprezentând 0,62% din PIB.
În plus, veniturile proprii ale instituţiilor şi agenţiilor vor fi incluse în bugetul general consolidat.
Finanţele au mai hotărât modificarea Legii jocurilor de noroc şi revizuirea taxelor din acest domeniu, ceea ce va genera un plus de venituri de 0,024 miliarde lei (0,004% din PIB), iar din suprataxarea produselor de lux vor fi obţinute 0,015 miliarde lei (0,003% din PIB).
Alte măsuri aprobate sunt posibilitatea compensării TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat, perceperea unui comision de la fondurile de pensii administrate privat pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de CNPAS cu privire la sistemul de pensii private, şi tratarea veniturilor în perioada de şomaj tehnic ca fiind de natură non-salarială şi aplicarea regimului corespunzător de impozitare, precum şi scutirea de la plata contribuţiilor către bugetul de stat şi al asigurărilor sociale în cazul şomajului tehnic, pe o perioadă de maxim trei luni.
În sectorul bugetar, ajustarea salariilor în anul 2009 se va face ţinând cont numai de creşterea prognozată a preţurilor de consum (5% în acest an - n.r.) şi va fi aplicată diferenţiat. Această măsură va conduce la un minus bugetar de 1,36 miliarde lei, reprezentând 0,28% din PIB.
Finanţele au mai decis aplicarea sistemului de salarizare a funcţionarilor publici şi în cazul salariaţilor instituţiilor şi agenţiilor finanţate din venituri proprii, stimularea financiară a şomerilor neindemnizaţi, pentru a urma programe de formare în ocupaţii deficitare pe piaţa muncii solicitate de către angajatori, finanţarea programelor de reabilitare termică a clădirilor şi a construcţiei de locuinţe sociale şi asigurarea finanţării pentru cumpărarea de îngrăşăminte chimice prin subvenţionarea producătorilor agricoli.
De asemenea, se vor susţine investiţiile publice majore finanţate de la bugetul de stat pentru demararea programului de reciclare automobile vechi REMAT 2009 pentru 60.000 de automobile cu o prima de 800 de euro/automobil reciclat, pentru scurtarea procesului de analizare şi promovare a proiectelor de accesare a fondurilor structurale, pentru găsirea unor soluţii de plată în avans pentru constituirea stocurilor de cărbune la termocentralele din administrarea autorităţilor locale, pentru conversia în acţiuni a creanţei deţinute de AVAS asupra Oltchim în sumă de aproximativ 140 milioane euro, emiterea de către Eximbank în numele şi contul statului a unei scrisori de garanţie în valoare de aproximativ 100 milioane euro, în vederea obţinerii de către societate a unui credit bancar, pentru garanţii guvernamentale pentru credite de investiţii de aproximativ 320 milioane euro şi pentru susţinerea producătorilor de autoturisme şi de componente auto pentru autoturisme, pentru modernizarea producşiei şi tehnologiilor.
Alte măsuri aprobate sunt asigurarea unui sprijin de 30% din volumul creditului în sectorul de creştere a suinelor şi, respectiv, de 25% din volumul creditului pentru producţia din sectorul avicol, acordarea de tichete valorice pentru achiziţionare de îngrăşăminte, înfiinţarea Fondului de Contra-garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi asigurarea constituirii a unui fond destinat creşterii accesului IMM-urilor la finanţare, în cadrul CEC.
De asemenea, s-a decis lansarea, cu prioritate, până la sfârşitul lunii februarie, a programelor Ministerului IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri, finanţate de la bugetul de stat.