vineri, 16 ian 2009 - Anul XIV, nr. 11 (3997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stoparea privatizării pe timpul crizei şi impozitarea terenului agricol, discutate la Finanţe

Suspendarea pe perioada crizei a procesului de privatizare a companiilor cu capital de stat, plata TVA la încasarea facturii cel puţin pentru marii contribuabili şi impozitarea terenurilor agricole sunt unele dintre proiectele analizate în prezent de Ministerul Finanţelor cu sindicate şi patronate.

Măsurile sunt discutate de membrii grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului Finanţelor, împreună cu sindicatele şi patronatele, ca soluţii pentru asigurarea surselor de finanţare a economiei, au declarat, ieri, agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Proiectele avansate în discuţie se referă la fiscalizarea agriculturii prin egalizarea progresivă a cotei de impozitare şi impozitarea terenurilor agricole, precum şi la elaborarea unui nou cadru legal care să permită plata TVA la încasarea facturii, cel puţin în cazul marilor contribuabili.

Altă măsură propusă de membrii grupului de lucru este suspendarea, pe perioada crizei economice, a privatizării companiilor cu capital integral sau majoritar de stat.

Oficialii Ministerului Finanţelor discută cu sindicatele şi patronatele şi despre suprataxarea profitului excepţional (comparativ cu rata profitului din anul precedent) şi a produselor de lux, perceperea unui comision de la fondurile de pensii administrate privat pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de Casa Naţională de Pensii pentru sistemul de pensii private, constituirea unui fond de garantare pentru situaţiile în care statul nu-şi poate achita obligaţiile financiare, compensarea între bugetul de stat, beneficiarul bugetar al serviciilor şi furnizorul de bunuri/servicii a creanţelor lichide, exigibile şi certe.

Rambursarea TVA pentru proiectele finanţate din fondurile europene după fiecare cerere de rambursare şi nu la finalul proiectului, tratarea veniturilor angajaţilor în perioada de şomaj tehnic ca şi venituri de natură non-salarială şi aplicarea regimului corespunzător de impozitare, limitarea prin Legea bugetului de stat pe anul 2009 a transferurilor pe destinaţii, din sumele defalcate din TVA, către bugetele locale prin stabilirea unui procent maxim al acestor transferuri şi externalizarea, unde este cazul, a activităţii de evaluare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum referitoare la IMM, sunt de asemenea în discuţie.

Altă măsură fiscală analizată este ca diferenţele nefavorabile de curs valutar, în cazul proiectelor finanţate din fonduri europene, să fie considerate cheltuieli eligibile.

În ceea ce priveşte taxa auto, propunerea este instituirea unei taxe de poluare anuală, în funcţie de gradul de poluare al autovehiculului.

Membrii grupului de lucru discută şi despre posibilitatea compensării de către exportator a TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat, după expirarea termenului legal de 45 zile, prevăzut în Codul de procedură fiscală pentru rambursarea TVA, precum şi despre transferarea acţiunilor statului la Eximbank din administrarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în cea a Ministerului Finanţelor.

Modificarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare publice, având ca indicator de referinţă tona/km transportat, eliminarea taxei de drum din preţul combustibilului utilizat pentru alte tipuri de transport decât cel rutier şi garantarea de către stat, pe perioada crizei, a împrumuturilor interbancare sunt alte măsuri discutate în prezent la Ministerul Finanţelor.

Autorităţile au format trei comisii de lucru, împreună cu sindicatele şi patronatele, care vor discuta până miercurea viitoare măsuri de relansare a economiei şi de protecţie socială, acestea urmând să fie incluse în bugetul pe 2009 pentru a combate criza financiară.

Grupurile funcţionează la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stoparea privatizării pe timpul crizei şi impozitarea terenului agricol, discutate la Finanţe.
 Vizualizări articol: 632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stoparea privatizării pe timpul crizei şi impozitarea terenului agricol, discutate la Finanţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei