"Ministerul Muncii aşteaptă date de la Ministerul Finanţelor pentru a vedea exact pe ce sume se bazează în susţinerea unor astfel de măsuri sociale, înainte de a decide o eventuală modificare a legii privind indemnizaţiile pentru mame", au declarat, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că a promulgat legea care prevede acordarea unei indemnizaţii de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât este în prezent nivelul indemnizaţiei.
La audierile din Parlament pentru validarea în funcţia de ministru al Muncii, Marian Sârbu sugera că această lege ar putea fi modificată.
"Va trebui să vedem dacă putem finanţa legea care ar trebui să intre de la 1 ianuarie în vigoare", a spus Sârbu.
El a arătat că legea ar putea fi modificată cu alocarea fondurilor prin repartizarea pe grupe, în funcţie de veniturile obţinute de mame, sau prin limitarea indemnizaţiei la maximum trei salarii medii pe economie.
În aprilie 2003, Guvernul din care făcea parte şi actualul ministru al Muncii, Marian Sârbu, a decis ca indemnizaţia de creştere a copilului să fie plafonată la 4,2 milioane lei vechi, reprezentând 85% din salariul mediu pe economie, indiferent de nivelul salariului şi a cotizaţiei. Decizia a fost motivată atunci prin faptul că, în esenţă, cheltuielile pentru creşterea copilului sînt aceleaşi pentru toate femeile şi că sistemul de acordare a unei sume unice pentru îngrijirea copilului, indiferent de nivelul salariului acordat mamei, este aplicat şi în alte state europene, precum Finlanda şi Polonia.
Plafonarea la 4,2 milioane de lei a indemnizaţiei de creştere a copilului a generat atunci numeroase critici, atât din partea unor partide politice, cît şi a unor organizaţii civile, în mai multe oraşe ale ţării fiind organizate proteste de stradă faţă de această decizie.
În acest context, Guvernul a decis atunci să amâne termenul de intrare în vigoare a legii până la 1 ianuarie 2004.